Deca
27.01.2021.

Dete je najsigurnije u auto-sedištu, ali samo ako je odgovarajuće

Iako se i danas mogu čuti rečenice tipa „Nekad kola nisu imala pojaseve, nisu se vezivali ni odrasli ni deca“ i „Dete je najsigurnije u majčinim rukama“, većina roditelja nastoji da tokom vožnje obezbedi svojim mališanima što veći nivo bezbednosti. Bilo da ga vozite do vrtića, brzinom od 30 km na sat, jer se krećete parkingom, bilo da sa njim svakodnevno prelazite s jednog na drugi kraj grada kroz strahovite gužve, bilo da ste krenuli na duži put, dete mora da bude vezano u auto-sedištu odabranom u skladu sa njegovim uzrastom. Ali nije uzrast jedini kriterijum kojim treba da se vodite kad krenete u kupovinu.

Ovo nije stvar na kojoj sme da se štedi, niti sme da se računa na to da deca brzo rastu i da će mu trenutno veliko sedište vrlo brzo biti taman, jer ono pruža sigurnost samo ako je odgovarajuće. Bebe od rođenja pa do godinu dana, a može i duže, obavezno se voze na mestu suvozača u auto-sedištu okrenutom suprotno od smera vožnje, jer će tako biti mnogo bezbednije ukoliko dođe do čeonog sudara ili oštrog kočenja. Oštro kočenje je opasno za bebin vrat i pri malim brzinama ukoliko je sedište okrenuto ka napred, pa zato ne treba žuriti sa prebacivanjem deteta pozadi u sedište namenjeno starijim uzrastima. Mališanima će do treće godine biti baš lepo napred, pored vas, ali ne zaboravite da isključite vazdušne jastuke.

Evo šta još treba da imate na umu kada birate auto-sedište

  • Auto-sedišta 0+ grupe mogu da se koriste i na ramu kolica, i u autu tokom putovanja, kao nosiljka, a neki modeli mogu da posluže i kao njihalice za uspavljivanje bebe zbog čega se neki roditelji odlučuju da u startu izdvoje nešto veći iznos.
  • Deci težine od 0 do 25 kg odgovaraju sedišta iz grupe 1 koja pokrivaju uzrast do četiri godine. Ona nemaju ručku, teža su od sedišta za bebe i predviđeno je da stoje u kolima, a pričvršćuju se ili pojasom automobila ili Isofix sistemom. Postavljaju se u pravcu vožnje ili u suprotnom smeru.
  • Sedišta koja su namenjena deci težine od 15 do 25 kg „pokrivaju“ uzrast od tri do sedam godina. Postavljaju se u smeru kretanja vozila, a dete se u ovom sedištu vezuje ili pojasom automobila ili kaiševima.
  • Deca starija od šest godina mogu da se prevoze van sedišta, ali na busteru, kako se popularno naziva „homologovani bezbednosni podmetač, odnosno auto-sedišta kategorije III“. Buster je namenjen deci od 15 do 36 kilograma koja su dovoljno visoka da bi bila bezbedno vezana pojasom automobila, tako da da im pojas ne ide preko vrata

Dobro auto-sedište je ono koje ima atest bezbednosti, odgovara fizičkom uzrastu deteta, koje je pravilno pričvršćeno za automobil i u kojem je dete pravilno vezano. Izrađeno je od odgovarajućih materijala uz praćenje strogih standarda kvaliteta i bezbednosti. Nije nužno da bude novo, ali ga svakako ne bi trebalo koristiti ukoliko je prošao preporučeni rok upotrebe, niti ako je „učestvovalo“ u udesu. Znaćete da je dete preraslo postojeće sedište kada mu ramena dođu na 2 cm iznad najviših otvora za pojaseve sedišta ili kad mu glavica pređe naslon.

Takođe, imajte na umu da ne treba da vozite bebu u auto-sedištu duže od dva sata u kontinuitetu, ali joj obavezno za putovanja nabavite jastuk u obliku mace, žirafice, jednoroga ili neke druge životinjice. Detetu će zahvaljujući jastučiću put daleko lakše pasti jer će moći udobno da se ušuška, da zaspi, ako želi, pa čak i da se poigra sa njim.
A kada smo već kod putovanja s bebom van mesta stanovanja, da ne biste razmišljali gde će da spava, razmotrite mogućnost da nabaviti prenosivi krevetac. Obično su namenjeni deci od rođenja pa do 15kg, laki za transport, sklapanje i rasklapanje. Bilo da imaju jedan ili dva nivoa, idealni su za igru i spavanje. Neki modeli imaju podlogu za prepovijanje, drugima se stranice otvaraju i zatvaraju rajsferšlusom, a svi bebama pružaju sigurnost i miran san.
I prenosive krevece, i jastučiće za putovanja i auto-sedišta poznatih i proverenih proizvođača s najboljim odnosom cene i kvaliteta, posetite najbližu „Kids Land“ radnju ili njihov sajt.
Promo tekst
Foto: kidsland.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno