Deca
16.01.2021.

Ko najbolje zna kako treba oblačiti decu za šetnju po mrazu?

Pred nama su, kažu meteorolozi, tri-četiri ledena dana sa temperaturama ispod nule, a u nekim delovima Srbije će biti i debeli minus. No, to ne treba da vas odvrati od redovne šetnje s decom, makar ona bila kratka i brzinska, jer je boravak na svežem i hladnom vazduhu dobar za organizam. Na temperaturama do -5 stepeni, ako ne duva vetar, možete da ostanete napolju sat vremena, a ako živa padne do -10 dovoljno će vam biti i pola sata šetnje, trčkanja, sankanja, klizanja ili neke druge igre i aktivnosti na otvorenom. Međutim, da biste mogli da se opustite i da uživate, treba da ispunite još dva uslova. Prvi je da budete zdravi, a drugi da budete adekvatno obučeni i obuveni.

Ovo drugo, posebno kada su deca u pitanju, podrazumeva slojevitost, obavezno nošenje kapa, rukavica, tople, udobne i nepromočive obuće u kojoj može dugo da se hoda, koja se ne kliza i koja ne steže čak ni sa dva para tankih čarapa. Kape, rukavice i dobra obuća su, poručuju lekari, veoma važni jer organizam, kako naš tako i dečji, najveći deo energije gubi preko glave, šaka i stopala do kojih krv, zbog udaljenosti od srca, najteže stiže. Za sasvim malu decu, onu u kolicima i onu koja se sporo kreću, idealne su „šuškave“ rukavice, one od nepromočivih materijala, koje imaju odvojen palac od ostalih prstiju, jer one bolje i duže čuvaju toplotu i u njima se ruke sporije mrznu.

Iako većina ljudi misli da bebe treba obući mnogo bolje nego stariju decu i odrasle, jer se ne kreću, ne radite to. Bebae kao i svi ostali, treba da imaju na sebi tri sloja odeće, prvi tanak pamučni, dugi nešto deblji takođe pamučni ili vuneni, a na kraju idu skafander ili tople pantalone i jakna. Jedino što preko bebe, ako je vozite u kolicima, obavezno treba da prebacite neko ćebence i da podignete nadstrešnicu. Odeća koju oblačimo deci treba da bude od prirodnih materijala, kao što su pamuk i vuna, a poslednjih godina sve češće se nose majice i duksevi od savremenih HiTeck tkanina. Napravljene su tako da omogućavaju apsolutnu slobodu pokreta, omogućavaju koži da diše i sjajno regulišu temperaturu tela.

No, šta god da izaberete, važno je samo da ne preterujete i da ne pretopljavate decu jer to može da bude čak opasnije od pothlađivanja. Iz nekog razloga tome su od pamtiveka posebno sklone bake i zimogrožljive majke koje vazda misle da je deci shladno i da će se razboleti na niskim temperaturama. Da je do njih, klinci bi nosili atlet majice ili bodije, potkošulje dugih rukava, preko njih tanji, a onda deblji duks, preko njega štrikani prsluk od prave vune, a onda bi išla najdeblja perjana jakna. Devojčice ne bi iz kuće izlazile iz termo dokolenica obučenih preko debelih hulahopki ispod termo pantalona, a dečaci bi umesto hulahopki nosili duge gaće ili muške helanke.Da se pitaju mame u trendu, najvažnije bi bilo da svaki komad odeće „priča svoju priču“ i a istovremeno „gradi celinu koja oslikava jedinstven, potpuno individualni stil i personaliti njenog čeda“, a kod nekih mogu da prođu i kombinacije koje su videle kod dece influenserki koje prate na Instagramu. Deca koju su očevi spremali za izlazak u šetnju po debelom mrazu uvek imaju čizme, pantalone i jakne, aksesoar se smatra velikim plusom, posebno ako je pogodio koja je čija kapa i ako je svakom detetu stavio obe rukavice. Možda klinci koji s tatama idu napolje nisu odeveni po pe-esu, ali je izvesno da će se sjajno provesti jer će im oni dozvoljavati da se zabave, čak i ako to podrazumeva malo prljanja. Uostalom, to je valjda i suština izlaska u šetnju – da se potroši suvišna energija, da se popravi cirkulacija, da se um razbistri, a pluća pročiste od čistog vazduha (ako je čist) i da se protegnu noge.

Važno je samo da se deca ne oblače sama, a da tinejdžeri ne izlaze dok ne klimnete glavom. U suprotnom će ovi mali umesto sa vunenom kapom poći napolje sa slamnatim šeširom, jer im se trenutno on nosi, a „veliki“ neće videti ništa loše u tome da uz kratku jaknicu, farmerke ili trenerku kraćih nogavica obuju nazuvice i plitke patike. Ni jedno ni drugo nije opcija za sneg, ali ni za izlazak pred bake. Bio bi to veliki šok za njih :)
Foto: Twitter, Unsplash

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno