Deca
14.01.2021.

Znate li kako treba da izgleda pravilna zimska nega bebine kože?


Čak i tokom hladnih, zimskih meseci, kada su temperature niske i pada sneg, bebu je neophodno makar na kratko izvoditi u šetnju. Naravno, ne kada je temperatura u velikom minusu ili kad duva jak vetar. Sve drugo dolazi u obzir ako je beba zdrava i lepo napreduje.

Međutim, koliko god da je zaštitite i utoplite, hladnoća na nežnu bebinu kožu deluje intentiznije nego na kožu odraslih koja je otpornija na izazovne vremenske prilike. Naime, koža bebe je dosta tanja i nema u potpunosti razvijene zaštitne funkcije pa brže gubi vlagu i brže se oštećuje. Zbog toga je veoma važno da tokom zime pravilno negujete nežnu kožu kako bi ostala hidrirana i zdrava. 

Izbegavajte kupanje svakoga dana

Koža novorođenčeta je izuzetetno nežna a koliko god bebi kupke bile blage, ukoliko je svakodnevno kupate, to može isušiti kožu. Dovoljno je da ga kupate tri puta nedeljno, a podrazumeva se da se plensko područje pere svaki dan. 

Samo kupanje ne bi trebalo dugo da traje, preporučljivo je da voda bude prijatno topla do mlaka, nikako vruća. Treba izbegavati sapune i kupke koje sadrže parfeme i druge sastojke koji mogu da štetno deluju na epiderm. Nakon kupanja nemojte kožu trljati grubo, već samo laganim utapkavanjima nežno upijte višak vode. 

Ne zaboravite hidrataciju iznutra

Ne zanemarujte važnost dodatne hidratacije. Bebama koje su starije možete davati i čajeve i vodu, kao i prirodne sokove bez dodatog šećera. Takođe, ne zaboravite i sveže voće koje takođe hidrira organizam pa samim tim utiče pozitivno i na zdravlje kože.  

Pažljivo birjate kreme za negu 

Veoma je važno da kreme za negu bebine kože budu na bazi vode i prirodnih ulja i da ne sadrže parfeme i druge hemijske sastojke koji ne dozvoljavaju koži da diše. Nakon kupanja nanesite malo losiona ili kreme za telo i ne preskačite lice i ruke, posebno pre nego što je izvedete napolje. Za pelensku regiju se podražumevaju masnije kreme koje će sprečiti osipe i biti barijera između kože i pelene, a za ostatak tela neka to budu blaži i ne tako masni bebi losioni i mleka. Ukoliko je pak bebina koža dosta suva, korisite kremu za celo telo. Ne zaboravite da negujete i bebine usne bilo sa veoma malom količinom kreme ili posebnim balzamima za usne namenjenim najmlađima, a posebno kada ih izvodite napolje.
Ne zaboravite da poverete računa i pri izboru deterdženata i omekšivača za pranje bebine odeće i posetljine koji su u neposrednom dodiru sa nežnom kožom. 

Nemojte suviše zagrevati stan 

Roditelji nekada iz straha, a nekada iz želje da bebi bude što prijatnije suviše zagreju stan, a veoma topao vazduh nepovoljno utiče na hidriranost kože. Ovo se posebno odnosi na trenutak kada iz šetenje sa minusa, bebu rumenih obraščića unesete u veoma topao stan pa to može dodatno pogoršati stanje. Optimalna temperatura je oko 21 stepen.
foto: pxhere, pixabay, franchiseindia.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno