Deca
26.11.2020.

Uz pomoć ovih saveta i pravila lakše ćete pregurati onlajn nastavu

Ne znamo u koju ste kategoriju roditelja spadali – među one koji su zagovarali onlajn nastavu, one koji su smatrali da je deci mesto u školskim klupama, na časovima koji traju 45 minuta ili ste bili negde između tih krajnosti – ali znamo da će vam deca, ako su stariji osnovci ili srednjoškolci, od ponedeljka mnogo više vremena provoditi u kući. To će vam sigurno odagnati deo briga, ali će vam natovariti breme novih problema, s čim ćete neminovno morati da se nosite.

Po poreporuci Kriznog štaba, odlučeno je da stariji osnovci i srednjoškolci do 21. decembra, kada počinje zimski raspust, prate onlajn nastavu. Na pauzi će biti do 18. januara naredne godine, a da li će se tada i na koji način vratiti u škole, zavisiće od epidemiološke situacije i mera koje država bude usvojila.
Do tada ćete možda morati da napravite potpuno novu, drugačiju organizaciju porodičnog života, što će zavisiti od mnogo faktora, počevši od toga koliko dece imate, koliko njih će pohađati onjaln nastavu, koliko računara i prostorija u kući imate, da li radite od kuće...

Striktnih pravila nema, ne postoje, niti je moguće napraviti ih za svaku pojedinačnu porodicu, jer se one bitno razlikuju međusobno, pa isprobajte ova. Izvesno neće da naškode, a mogu da vam budu od velike koristi.

  • Predočite deci da je onlajn nastava i dalje nastava, da su „školski zadaci“ i „domaći zadaci“ i dalje njihova obaveza i da to što ih nastavnici ne gledaju ne znači da sme da se vara, prepisuje, podvaljuje...
  • Ne dozvolite im da ustaju minut pre početka nastave i da u pidžami iz kreveta rade zadatke.
  • Važno je da se za čas spremaju onako kako se spremaju kad idu u školu. To znači da krevet mora da se namesti, da moraju da operu zube, da se umiju, obuku se, doručkuju i sednu za sto.
  • Računajte na to da će skoro sva deca, čak i ona veoma odgovorna i savesna, početi da pokazuju manje interesovanja za nastavu, a više za opuštanje i zabavu. Vaš posao je da ih podsećate šta je istinski važno.
  • Bilo da deca prate nastavu na televiziji ili ne, vi im svakako napravite raspored kojeg treba da se pridržavaju.
  • Precizirajte kada je vreme za jelo, kada se ide na spavanja, kad je slobodno vreme a kad je vreme za učenje.
  • Zabranite upotrebu mobilnih telefona tokom nastave, osim ako nije neophodno da prate odeljensku grupu na nekoj od društvenih mreža.
  • Napravite im raspored tako da se ne guraju ispred televizora, da ne ometaju jedni druge, da ne ometaju vas ako radite od kuće...
  • Pomozite im da se organizuju. Najbolje je da školske obaveze obavljaju u vreme nastave ili neposredno nakon nje, a da ostatak vremena bude posvećen zajedničkim porodičnim aktivnostima.

Foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
28.
Feb
2024
Predškolci