Deca
24.11.2020.

Evo kako da kupanje mališana prođe bez nepredviđenih situacija

Vreme kupanja za neke roditelje pravo je uživanje ukoliko dete voli vodu, međutim, ako krene da se buni čim ga prinesete kadici, svako veče ćete imati novu muku. S druge strane, čak i kada je beba mirna, na neke stvari treba obratiti posebnu pažnju kako bi kupanje prošlo u najboljem redu. 

Dete nikada ne ostavljajte samo 

Čak i ako je mališan prohodao, može sam da sedi ili da stoji, nikada ga ni na trenutak ne ostavljate samog jer može da se oklizne, ispadne iz kadice, proguta šampon i slično. Ukoliko vam zazvoni telefon ili zvono na ulaznim vratima, prvo izvadite bebu iz kadice i umotajte je u peškir, pa odgovarajte na pozive i zvonjavu.
Za kupanje bebe dovoljna vam je dubina od 5-6 cm vode, a starijoj deci voda treba da dođe do kukova u sedećem položaju, što je dovoljno da se dete, ako je bez nadzora, naguta vode i da navuče strah od kupanja. 

Dobro pazite na temperaturu

Temperatura u kupatilu treba da bude oko 25 stepeni. Sve dok kadicu ne napunite vodom i ne zatvorite slavinu nemojte stavljati bebu u vodu. Zbog nagle promene pritiska voda može postati hladnija ili pak dosta toplija. Zato, tek kada se uverite da je u kadici dovoljna količina vode i da je temperatura odgovarajuća, tek onda spustite dete unutra. Takođe, uvek pre nego što ga stavite u vodu, umočite lakat kako biste proverili da li je temperatura prijatna ili nabavite specijalni termometar za vodu.
Bebe i mala deca imaju uzuzetno osetljivu kožu pa voda treba da bude mlaka, nikako vruća. Za novorođenče optimalna teperatura vode kreće se oko 36 stepeni, dok je za bebe i stariju decu u redu da temperatura bude oko 37-38 stepeni. 

Ne dozvoljavajte mu da dira slavinu

Ukoliko dete kupate u velikoj kadi, nikada mu nemojte dozvoljavati da dira slavinu jer će, kada bude moglo samo da je otvara, nekada slučajno pustiti vrelu vodu i dovesti sebe u opasnost. Najbolje bi bilo da dete bude okrenuto leđima slavini kako se ovakve stvari ne bi dešavale. 

Sve električne aparate držite što dalje od kade

Dete se u trenutku može izmigoljti i dohvatiti kabl fena, prese za kosu ili aparata za brijanje koji može potom upast u vodu. Zato pre kupanja sve električne uređaje sklonite što dalje od kade. 

Obezbedite sebi pomoćnika za kupanje

U večernjim satima posle napornog dana svaki roditelj je premoren i sa oslabljenom koncentracijom, a kupanje bebe samo po sebi ume da bude stresno. Zato neka vam uvek neko pomaže prilikom kupanja bebe, pa čak i starije dete ukoliko je dovoljnom odraslo da može da priskoči u pomoć.
foto: pixabay, motherandbaby.co.uk, unsplash

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
28.
Feb
2024
Predškolci