Deca
18.11.2020.

Ovi znaci nepogrešivo pokazuju da će bebi brzo nići prvi zubić

Period kada bebi počinju da niču zubići zna da bude izazovan kako za nju tako i za roditelje. Čak dve trećine dece pati od bolova i nervoze sve dok prvi zubić ne izbije, pa je važno na vreme uočiti simptome i olakšati bebi ovaj period. 

Kada se pojavljuje prvi zubić? 

Kod većine beba nicanje zuba počinje sa navršenih šest meseci, a čitav proces traje od trećeg pa sve do četrnaestog meseca. Oni se obično pojavljuju u parovima i kod većine mališana prvi niču donji sekutići pa gornji centralni sekutići. U tom periodu bebe su razdražljive i često pojačano balave. To je prvi znak da se zubić probija.
Takođe, bebe kreću da glockaju sve što im dođe pod ruku pa čak i svoje prstiće češće stavljaju u usta. Mnogi roditelji ovaj znak zanemaruju jer sve bebe u prvih nekoliko meseci svet oko sebe ispituju tako što sve stavljaju u usta, pa treba napravili razliku. Nicanje zubića izaziva pritisak na desni, javlja se i svrab pa će beba glodati sve što dohvati, od portikle, igračke, mede do zvečke. Najbolje je da joj nabavite mekane glodalice koje su svojom specijalnom teksturom predviđene da ublaže svrab i olakšaju bol.
Kada desni oteknu, postanu blago naduvene i delimično modre, očekujte da izbije zub.
Pojačana nervoza, čak i kada joj ništa ne nedostaje, a naročito u večernjim časovima, znak je da zubi kreću sa rastom. Erupcija zubića odvija se u nekoliko faza, a često je pojačana tokom noćnih sati pa će i beba iz tih razloga biti nervoznija uveče. Neki mališani povremeno mogu praviti pokrete kao da sebi vuku uvo zato što se bol iz vilice prenosi na ušni kanal. Međutim, ovo može biti znak i upale uha, pa obratite pažnju i na druge simptome, a ukoliko vam je bilo šta sumnjivo, posavetujte se sa pedijatrom.
Pojedine bebe mogu i promeniti navike u ishrani. Neke će odbijati kašičicu ukoliko im ona nadražuje iritirano zubno meso. Ako beba i dalje sisa, možete primetiti da češće pokušava da grize ili da joj sisanje stvara neugodan pritisak na desni i ušne kanale koji su osetljiviji u ovoj fazi.
Kod nekih mališana može se desiti da se teže uspavljuju i da čak imaju proliv i blagu temperaturu. Obatite posebnu pažnju na ovo, jer temperatura prouzrokovana nicanjem zubića ne prelazi 38 stepeni. Ukoliko to bude slučaj obavezno je odvedite do pedijatra jer tada može biti znak nekog drugog problema ili prehlade. 

Kako pomoći bebi u ovoj fazi?

Čak jedan od pet roditelja ne primeti na vreme da bebi raste zubić, sve dok on ne postane vidljiv. Zato dobro ispitajte sve moguće znake koji pokazuju da će se pojaviti, pa joj nabavite mekanu glodalicu i ohladite je u frižideru kako bi umirila otečene desni. Postoje i glodalice koje su napunjene tečnošću i posebno namenjene baš za hlađenje u frižideru. Na tržištu postoje i specijalne četkice čijim žvakanjem bebe blago češkaju desni.
Takođe, nežna masaža vrhova prstića na nogama pomoći će u ublažavanju bolova jer su u tom delu refleksne tačke za vilicu.
foto: unsplash, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno