Deca
27.10.2020.

Prilikom uvođenja čvrste hrane treba da poštujete ova pravila

Prvih šest meseci bebinog života rezervisano je za dojenje, a nakon toga preporučuje se postepeno uvođenje čvrste hrane. Kako dete raste, tako rastu i njegove potrebe za proteinima i mineralima koji će im obezbediti pravilan razvoj i rast, ali i energiju koju ne mogu da dobiju samo iz mleka. Kada počnete sa uvođenjem nemlečnih obroka, obratite pažnju na ove stvari. 

Namirnice se uvode postepeno 

Uvodite jednu po jednu namirnicu kako biste mališanu dali vremena da se navikne na nove ukuse. Obično se kreće sa pirinčanom kašicom i vodom u kojoj je kuvano povrće, a onda se postepeno dodaju male količine šargarepe i krompira. 

Svako dete je priča za sebe 

Nemojte da vas iznenadi ako vaše dete bude spremno za čvrstu hranu malo pre ili malo kasnije od svojih vršnjaka i ne dozvolite da vas drugi požuruju svojim primerima i iskustvima. Uvođenje nemlečnih namirnica je fleksibilno, obično se vezuje za 6. mesec, ali može da bude i ranije i kasnije. Važno je samo da beba bude zdrava u trenutku kada odlučite da krenete sa uvođenjem novih namirica. 

Meso je glavni izvor gvožđa

Nekada je žumance bilo prvi i glavni izvor gvožđa u ishrani bebe, a kako ono nosi i rizik od alergija, meso je bolji izbor. Pokazalo se da mališani lakše koriste tj. lakše vare i apsorbuju gvožđe iz mesa nego iz žumanceta.  

Poželjne samo žitarice koje ne sadrže gluten 

Pedijatri i nutricionisti podeljeni su u stavu oko prisustva glutena u ishrani beba. Jedni su za to da se bebama nikako ne daju namirnice koje ga sadrže dok ne navrše godinu dana, a drugi su za to da se bebi već nakon navršenog devetog meseca može davati i gluten pod uslovom da niko u porodici nema problema sa tim proteinom.

Bez žurbe i nametanja novih namirnica 

Ukoliko beba okreće glavu i mršti se prilikom isprobavanja nove namirnice, nemojte insistirati. Napravite pauzu pa probajte kasnije u toku dana, ili pauzirate i nekoliko dana, pa pokušajte ponovo. Nek kašice u početku budu ređe jer su bebe navikle na mleko.

Ove namirnice izbegavajte pre prvog rođendana

Dok dete ne navrši godinu dana nije preporučljivo davati mu belance, bobičasto voće i med, tj. sve proizvode na bazi ovih namirnica. Budite oprezni i sa citrusima, jer često izazivaju alergiju. Zato s njima sačekajte makar do devetog meseca. Proizvode od kravljeg mleka takođe treba davati oprezno jer imaju veliki alergijski potencijal.
foto: unsplash, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno