Deca
23.10.2020.

Znate li kako pravilno tretirati temenjaču kod beba?

Temenjača ili infantilni seboreični dermatitis pojavljuje se kod beba najčešće u prvih nekoliko meseci života i nestaje spontano do navršene prve godine, nekada i mnogo ranije. Prepoznaćete je po suvoj koži temena koje se peruta i masnim beličasto-žućkastim naslagama koje se ljuspaju.

Ova pojava je prirodna kod beba i potpuno je bezopasna pa nema potrebe da brinete, ali je svakako treba pravilno tretirati kako bi što pre prošla. 

Gde se sve pojavljuje i šta je uzrokuje? 

Pored temena glave, ovaj problem se može pojaviti i na obrvama, kapcima i oko očiju, pa čak i ispod pazuha i drugim naborima na telu. Pravi uzrok temenjače nije poznat, ali nepravilna higijena, bakterijska infekcija ili alergijska reakcija to svakako nisu. Međutim, veliki uticaj na njeno pojavljivanje imaju hormoni koje beba dobija pred kraj trudnoće od mame, a koji čine da lojne žlezde intenzivnije rade i da se koža brže masti. 

Kako je pravilno tretirati? 

Kosu bebe dok ima temenjaču treba prati jednom dnevno malom količinom blagog šampona kako se teme ne bi dodatno sušilo. Nakon pranja i sušenja  mekanim peškirom, češljajte bebinu kosu četkom sa mekanim dlačicama kako biste teme lepo očistili.
Od pomoći može da bude i utrljavanje male količine kokosovog, maslinovog ili bademovog ulja na teme, pre pranja kose. Ulje se nanosi nežnim pokretima, ostavi se da ostoji 15 minuta, pa se kosa opere šamponom. Važno je da se lepo isperu i ulje i šampon kako bi koža mogla lepo da diše.
Vodite računa da temenjaču uklanjate izuzetno nežnim četkama i laganim pokretima, da ne bi došlo do ozlede kože i da ne bi nastale infekcije ili iritacije. 

Takođe, vodite računa da beba unosi dovoljno tešnosti da bi joj i koža bila hidriran. Provetravajte prostorije, kako vazduh ne bi bio suv, a tokom grejne sezone korisno je da i dodatno ovlažite vazduh uz pomoć posudica sa vodom ili mokrih peškira postavljenih na radijator. Kada temenjača nestane, perite bebi kosu svaki drugi dan malom količinom blagog šampona kako se vlasište ne bi pojačano mastilo.
Međutim, ako krene da se širi na druge delove tela i po licu, posavetujte se sa pedijatrom koji vam može preporučiti specijalne šampone i losione za negu ili neki poseban tretman koji bi mogao da pomogne u uklanjanju problema.
foto: inlifehealthcare.com, bean-b-clean.com, euphoricherbals.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno