Deca
06.10.2020.

Ograničite im pristup tehnologiji dok ne napuni pet godina

Roditeljstvo samo po sebi nosi mnogo izazova a savremene mame i tate pored svih redovnih stvari u odrastanju dece moraju da razmišljaju i o tehonologiji i o tome kada je pravo vreme da decu upoznaju sa njom. Ovo je tema koja sa sobom nosi i najviše polemike. Prva asocijacija kada se pomene tehonogija su mobilni telefoni, međutim tu je i mnoštvo drugih uređaja na koje treba obratiti pažnju. 

Mobilni telefon dozvoljen tek posle pete godine 

Dosta roditelja u želji da na trenutak umiri ili zabavi dete daje mu moblini telefon smatrajući da to i nije neka velika opasnost ukoliko ga dete koristi s vremena na vreme i da je sve u redu dok dete ne dobije svoj telefon. Međutim, deca između četvrte i pete godine prolaze kroz najintenzivniji intelektualni razvoj pa je bitno da u tom periodu koliko god je moguće odrastaju bez tehnologije, jer upravo fizička aktivnost podstiče ovaj razvoj.
Osim što za vaš telefon nije bezbedno da ga dete koristi, ni za mališana nije korisno da se navikava na ovu "igračku" od malih nogu. 

Tablet ne može da zameni interaktivne igračke

Ukoliko tablet nije prilagođen isključivo deci i ne sadrži edukativne sadržaje uz koje ono može da uči, nije preporučljivo davati mu običan tablet koji ima isključivo igrice i crtaće. Za ovaj uzrast postoje raznovrsne interaktivne igračke uz koje deca mogu da usvajaju nova znanja i uče o svetu oko sebe. Važno je detetu objasniti čemu je tablet namenjen i da nije u pitanju igračka sa kojom se može igrati veći deo dana. 

Pametan sat namenjen je školarcima

Roditeljima je ova spravica posebno korisna jer ima opciju GPS lociranja pa tako uvek mogu znati gde im se dete nalazi. Preko njega mogu da se šalju poruke i može da se telefonira. Međutim, realna potreba za njim dolazi tek kada dete krene u školu. Bitno je da pre toga dete nauči da gleda u običan sat, čemu služi ovaj sat i koja mu je osnovna namena. 

Kompjuter dozvoljen samo za porodične trenutke 

Trebalo bi izbegavati da dete samo provodi vreme uz računar i crtaće, već samo sa vama, da zajedno gledate nešto. Takođe, ovo vreme provedeno ispred ekrana ne bi smelo da bude dugo i da postane svakodnevna navika jer to može da ošteti vid detetu koji je tada u razvoju.
Razumljivo je da deca koja odrastaju u ovom dobu ne mogu biti u potpunosti odvojena od tehologije jer je ona sastavni deo naših života, ali do četvrte-pete godine je treba svesti na minimum.
foto: unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno