Deca
05.10.2020.

Ukoliko vaše dete ne može da zaspi, isprobajte ove trikove

Iako mnoga deca brzo utonu u san i čvrsto spavaju, ima i one koju muči nesanica, bude se u toku noći ili imaju košmare. Većina ovih problema ima veze sa večernjom rutinom, pa bi valjalo da obratite pažnju na ove stvari kako biste detetu pomogli da lakše utone u san i da mirnije spava. 

Povedite računa o senzornim potrebama deteta

Pojedina deca su hipeaktivna, dok su druga hipersenzitivna, tako da prvima odgovara da se pre spavanja iskaču i istrče, kako bi izbacila višak energije i lepo i lako zaspala. Važno je da se pobrinete da u toku dana dete ima dosta aktivnosti kroz koje će iskoristiti dodatnu energiju.
S druge strane, hipersenzitivnoj deci više prija mirnija igra, izbegavanje telefona, tableta i crtaća, pa sve nadražajne aktivnosti svedite na minimum. Ukoliko dete ide u vrtić ili ga je neko čuvao u toku dana, bitno je da sa tom osobom razmenite informacije o aktivnostima koje ste propustili. 

Obezbedite mu umirujuće okruženje pred san

Deci je pred sam san potrebno umirujuće okruženje. Većini prija noćno osvetljenje u vidu svetiljki koje emituju blagu svetlost ili reflektuju različite oblike, na primer zvezdice. Ovo je posebno važno za mališane koji se plaše mraka i čudovišta ispod kreveta, pa često teže zaspe i spavaju nemirnije. Dobro je da svetlo ostavite uključeno sve dok dete čvrsto ne utone u san. Pojedinoj deci prijaju priče za laku noć koje ih umiruju ili neka instrumentalna, lagana muzika.

Povedite računa o dušecima i jastucima

Deca obično vole da su ušuškana sa nekoliko mekanih jastuka i ćebića. Vodite računa da posteljina bude od pamuka ili drugih prirodnih materijala. Ovo je posebno važno za hipersenzitivnu decu na koju čak i teksture materijala imaju veliki uticaj. Kako biste zaključili koji materijali detetu najviše prijaju, obratite pažnju kada zaspi van svog kreveta gde je tačno zaspalo, na kakvom jastučetu, koliko i čime je bilo pokriveno. 

Ostavite mu omiljene igračke u blizini

Veoma je važno da dete blizu kreveta ima na raspolaganju nekoliko omiljenih igračaka koje ga umiruju i daju mu osećaj sigurnosti. Nekome je to plišani meda ili kuca, nekome superheroj koji će ga štititi od čudovišta iz mraka, nekome šareni konjić jednorog za slatke i mirne snove. 

Držite se rutine 

Deca obožavaju rutinu pa svako njeno narušavanje čini da postanu razdražljiva i da zaspe teže, a ukoliko je poštujete, lakše će zaspati i san će im biti mirniji. Preporučuje se da večera bude lagana, makar sat vremena pre odlaska u krevet kako bi se hrana slegla i stomak bio mirniji. Nemojte im davati namirnice sa šećerom, jer će onda dobiti nalet dodatne energije i teže će zaspati. Potrebno je da u krevet odlaze uvek u isto vreme jer je dečji organizam veoma osetljiv na promene rutine i rasporeda. Trudite se da čak i tokom vikenda kada ne idu u vrtić i školu, odlaze u krevet u isto vreme, tj. nemojte im dozvoljavati da ostanu duže budni jer naredni dan ne moraju da porane.
foto: unsplash, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno