Deca
19.09.2020.

Naučite dete da se dobro organizuje. lakše je nego što izgleda

Ukoliko je vaš mališan po prirodi neorganizovan, zabušava u ispunjavanju zadataka i disciplini, vreme je da polako krenete sa učenjem i usvajanjem nekih novih pravila i obrazaca ponašanja.

Sigurno je da neće preko noći početi da samo skuplja igračke, sređuje sobu ili sprema ranac za školu, a da to nije u poslednjem trenutku, ali korak po korak. Uz vaš nadzor i primenu ovih jednostavnih pravila, detetu će se dopasti da bude organizovanije. Postepeno ćete prestati da ga opominjete i podsećate na obaveze.

Odredite "kućicu" za svaku stvar

Ovo ćete postići lako ako budete koristili obeležene kutije za pojedine grupe stvari. Obeležite kutije zajedno sa detetom. Prethodno ih dodatno ukrasite kako bi mu bile zanimljivije. Ukoliko mališan ne zna još uvek da čita, lepite sličice umesto da pišete šta je sadržaj kutije. Sledeći put kada vas dete bude pitalo gde može da nađe neku svoju igračku ili sitnicu, samo ga uputite na određenu kutiju. 

Tražite od deteta da vam pomogne 

Ukoliko sve ovo pretvorite u igru, dete će najbolje učiti i biće mu pre svega zanimljivo. Zadužite ga da vam ujutro pomogne, da proveri da li su svi poneli potrebne stvari, da spakuje ono što mu je neophodno... Navedite ga takođe da razmisli koji je najkraći i najbolji put do odredišta, škole, vrtića, prodavnice. 

Uvedite pravilo "jedan unutra, jedan napolje" 

Kada dete stekne novu, naučite ga da jedna mora da ode napolje. Ukoliko je dotrajala, onda mu objasnite da treba da bude bačena, a ako može da se koristi, poklonite je nekome. Na ovaj način dete će naučiti ne samo da bude organizovanije, već i darežljivije i da brine o drugima. Takođe, ovako mu pokazujete da stan, soba i ormari nisu beskonačni prostor u koji u nedogled mogu da se pakuju nove stvari. 

Učite ga da pametno kupuje

Svi znamo da čim je neka igračka popularna, svi je imaju i non-stop je na reklami, pa će dete automatski poželeti da je ima. Međutim, morate ga učiti da reklame za proizvode posmatra kritički i da, ukoliko već ima neku sličnu igračku ili deo garderobe, ne treba da ima noviju verziju.
Na ovaj način ne samo da će i organizacija njegovog prostora biti bolja, već će odrasti u pametnog kupca koji će znati kvalitetno da raspolaže svojim vremenom, resursima i prostorom. 

Zajedno sa njim pravite liste obaveza

Počnite da zajedno pravite liste za kupovinu ili liste stvari koje treba da ponese u školu. Postepeno razvijajte ovu naviku koja će mu pomoći da organizuje pre svega svoje misli, a potom da i samo bude organizovanije.
foto: unsplash, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno