Deca
10.09.2020.

Ojačajte im imunitet pre sezone bakterijskih i virusnih infekcija

Većina dece se posle nešto dužeg i nešto drugačijeg letnjeg raspusta vratila u vrtiće i škole i veoma su srećni zbog toga. Nedostajali su im drugari, igra i druženje, pa sada, s maskama i sa fizičkom distancom, nadoknađuju propušteno. Međutim, čak ni uz najveće mere opreza, nije moguće sprečiti širenje virusnih i bakterijskih infekcija. I, ne... Nije ovde reč samo o kovidu, već o raznim mikroorganizmima zbog kojih pedijatri smatraju da je šest do osam prehlada, respiratornih infekcija ili upala uha godišnje za dete savim normalno. Normalo il’ ne, valjalo bi da im ojačate imunitet. A evo i kako...


Trudite se da jedu što više voća i povrća

Na pijacama nema čega nema. Sve lepše od lepšeg, sve ukusnije od ukusnijeg, sve zdravije od zdravijeg. Šargarepa, paprika, grožđe, paradajz i svo ostalo voće i povrće sadrže razne fitonutrijente koji jačaju imunitet. Oni povećavaju proizvodnju belih krvnih zrnaca i interferona, antitela koja prekrivaju ćelijsku membranu i blokiraju viruse. Kako su brojne studije pokazale da fitonutrijenti štite od raka i hroničnih bolesti srca u odraslom dobu, nastojte da svi u porodici jedete pet porcija voća i povrća dnevno.


Trudite se da odlaze na vreme u krevet na spavanje

Manjak sna nas čini podložnijima bolestima jer nam opada broj prirodnih ćelija koje napadaju mikrobe i ćelije raka i koje se smatraju armijom imunog sistema. Isto važi i za decu, a smatra se da su deca vrtićkog uzrasta posebno ugrožena. Mnoga od njih „iz principa“ ne spavaju popodne, ni u obdaništu ni kod kuće, druga zato što ne mogu „da gube vreme“ na popodnevnu dremku, a potrebno im je od 10 do 14 sati sna. Zato za sve njih, a posebno za školarce, treba da važi čvrsto pravilo „U devet u krevet“ kako bi mogli da ispune dnevnu normu.


Trudite se da vežbate svi zajedno, kao porodica

Istraživanja pokazuju da vežbanje povećava broj ćelija koje mogu uspepno da se bore sa svim agresorima, bilo da je reč o virusima, bakterijama, gljivicama ili nekim drugim mikroorganizmima. Jednostavno rečeno, vežbanje jača imunitet i zato vežbajte. Da biste svoju decu navikli na uvek budu aktivna, budite im dobar uzor. Nemojte da ih nagovarate da izađu napolje da se igraju, izađite s njima, vozite bicikl ili rolere, igrajte badminton, trčite, šetajte...


Trudite se da nauče koliko je važna lična higijena

Od marta do danas su čak i oni koji to nisu znali naučili kako se pravilno peru ruke, pa se računa da sada manje-više to svi rade. No, kako s decom nikada ne možete da budete sigurni, proveravajte da li poštuju pravila i da li znaju kako se održava lična higijena. Borba protiv klica tehnički ne pojačava imunitet, ali je odličan način da se smanji pritisak na organizam deteta. Uverite se da vaši školarci kod sebe uvek imaju papirne maramice, vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju ruku, a za manju decu ove potrepštine vi nosite sa sobom.


Trudite se da ih zaštitite od duvanskog dima

Ako neko u vašoj kući puši, valjalo bi da do početka hladnih dana odmah prestane, jer dim cigarete sadrži više od 7.000 štetnih hemikalija, od kojih mnoge negativno utiču na imunitet. Deca su podložnija štetnim efektima pasivnog pušenja od odraslih, jer dišu brže, a uz to je njihov sistem za detoksikaciju slabije razvijen. Uostalom, ako ne možete da prestanete da pušite, smanjite rizik po zdravlje dece tako što ćete pušiti samo napolju, na terasi, ispred kuće ili zgrade.


Trudite se da im što ređe dajete antibiotike

Mnogi roditelji kad god im dete dobije prehladu, grip ili upalu grla, traže od pedijatra da mu propiše antibiotike iako oni leče samo bolesti uzrokovane bakterijama, ali većinu dečjih bolesti uzrokuju virusi. Međutim, iz prakse se zna, a to potvrđuju i brojne studije, pedijatri često popuštaju pred molbama i zahtevima roditelja, zbog čega se danas susrećemo sa brojnim sojevima bakterija otpornih na antibiotike. Zato je danas i jednostavnu infekciju uha teško izlečiti ako je uzrokovana „tvrdoglavom“ bakterijom koje ne reaguje na standardnu terapiju. I zato kad vam sledeći put pedijatar NE propiše antibiotik za dete, ne tražite da promeni mišljenje. A ako imate dotora koji prečesto preporučuje ove lekove, pitajte da li je to neophodno.
Foto: childrens.com, firstcry.com, healthy-magazine.co.uk, chriskresser.com, marketwatch.com, argusleader.com, psychologytoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno