Deca
04.09.2020.

Ne prenosite svoje strahove na dete. Pomozite mu da ih savlada

Neka deca su plašljivija i teže se opuštaju u nepoznatim situacijama, dok su druga neustrašiva i ne boje se novih iskustava. Strah je prirodni deo odrastanja, ali je takođe prirodno da se deca nekih strahova oslobađaju kako rastu. Ukoliko bi nastavila da se plaše i kasnije, strah bi ih sprečio da razviju svoje pune potencijale. 

Na neke od strahova mogu da utiču i roditelji, kako na njihovo sticanje tako i na oslobađanje.

Učite ga da je i neuspeh prirodan 

Pokažite mu kroz primere velikih sportista i naučnika da su neuspesi prirodni deo puta ka uspehu. Objasnite mu kako se kroz takva iskustva uči i kako na taj način može da postane bolje. Ovo postavite kao model ponašanja ne samo za dete već i za sebe, jer će mališan učiti i kroz vaš odnos prema životu gledajući vas kako reagujete u nekim izazovnim situacijama. 

Podsećajte ga na situacije kada je pobedilo strah 

Podsećajte ga da je i ranije iz izlazilo kao pobednik iz situacija koje su ga plašile, Bilo da je u pitanju vožnja bicikla bez pomoćnih točkića, prvo odvajanje od kuće ili izazovan test u školi. Svako od nas takve trenutke potisne i zaboravi, a dobro je decu podsećati na to uvek kada imaju neki novi izazov. 

Nemojte ga porediti s drugom decom 

Svako od nas je drugačiji i to što se neko drugi nečega ne plaši ne znači da taj izazov tj. strah kod vašeg deteta iz tog razloga treba umanjivati. Ukoliko ga poredite s drugom decom, pa makar vam cilj bio da ga "trgnete", možete izazvati samo suprotan efekat.

Pomozite mu da prepozna svoj strah

Prvi korak u prevazilaženju straha je da se on jasno definiše. Pomozite detetu da svoj strah prepozna pa tek onda možete raditi na njegovom prevazilažnjenju. Deca se ne plaše mraka ili visine, već čudovišta za koja misle da postoje u mraku ili se plaše da će pasti.
Stoga o strahu sa detetom uvek morate pričati, definisati ga i nikako se ne smete podsemevati, umanjivati ga ili još gore ignorisati, govoreći mu da je smešno ili glupo da se plaši takvih stvari. Dajte mu priliku da o svom strahu priča sa vama, pokažite razumevanje za to što ga muči a onda se zajedno potrudite da ga prevazilazite postepeno. 

Ne prenosite mu svoje strahove 

Ovo nikako ne znači da strahove koje imate treba da krijete od deteta i da nikada o njima ne pričate. Pokažite mu da se i vi kao roditelji ponekad plašite bespotrebno i pričajte o tome kako se vi borite da te strahove prevaziđete. Nemojte dozvoliti da vas strah preplavi pa da ga na taj način prenesete i na dete.

Naučite ga da prepozna smisleni strah 

Postoje strahovi koji nas prirodno čuvaju od upadanja u nevolje. Takvi strahovi su podrazumevani i služe da bi nas zaštitili. Ono što će mu čuvati zdravlje i bezbednost svakako je opravdano. Naučite ga kako da razdvoji koji strahovi su nepotrebni i samo ga koče u napredovanju i učenju, a koji od njih mu služe za njegovo dobro.

Pokažite mu kako da strah savlada korak po korak 

Učite ga kako su bitni mali koraci i da svoje strahove neće prevazići odjednom. Ako ima strah koji je veoma jak, recimo od ulaska u bazen, nemojte insistirati da krene na časove plivanja, misleći da ćete ga na taj način podstaći da se oslobodi. Nemojte mu priređivati takva iznenađenja. Pomozite mu da postepeno stiče sigurnost i da korak po korak napreduje na polju na kom ga muči strah da bi ga se konačno oslobodilo.
foto: unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno