Deca
03.09.2020.

Ignorišite besmislene tekstove o ceni opremanja đaka

Ako ste mislili da će nas korona spasti od naslova tipa „Nikad skuplji polazak u školu“, „Za đaka prvaka treba minimum 21.000 dinara“, „Odeća i obuća za dva školarca ruše kućni budžet“... grdno ste se prevarili. Novinare koji ni posle toliko godina nisu naučili da "komplet trenerka" nije đačka uniforma, niti je obavezni deo opreme za časove fizičkog vaspitanja koje će, uzgred budi rečeno, ako ih uopšte bude, biti drugačiji no inače, ništa neće sprečiti da iznova i iznova pokazuju svoje „istraživačke“ sposobnosti. Ove godine su, nekim čudom, sa spiska izbacili tri debela duksa i puniju jesenju jaknu, ali su u komplet za likovno stavili potrepštine za tri školske godine i nagurali cenu na 2.500 dinara.
Na sve to imamo da vam kažemo samo jedno – preskočite te tekstove.

Obično svako dete dobije makar nešto novo, da l’ majicu ili patike, da l’ oba, ili nešto treće što mu je omalilo ili se pohabalo, ali izvesno nema razloga da se iz godine u godinu na vrh liste neophodnih stvari stavlja „komplet trenerka“ i to po ceni od 2.000 do 10.000 dinara. Na ovim listama i tekstovima se uporno insistira bez ikakvog vidljivog razloga, kao da roditelji školaraca nisu sami sposobni da procene šta njihovom detetu ili deci treba i kao da sami ne znaju koliko opremanje đaka košta tamo gde oni najčešće kupuju, bilo da je reč o pijačnoj tezgi, kineskoj radnji, butiku iz kraja ili radnji superskupog brenda.

Isto važi i za školski pribor za koji spiskove prave „neimenovani učitelji“ iza kojih se kriju površni novinari, najčešće oni koji nemaju đake, jer bi u suprotnom znali da prvaci ne koriste penkala, a osmaci bi pre seli na mravinjak nego što bi kupili punu pernicu. Da znaju šta deci treba, ne bi komplet za likovnu kulturu – blok broj 5, tempere, vodene boje, voštane boje, komplet četkica, paletu, posudu za vodu, krpu, flomastere, plastelin, samolepivi kolaž-papir i kesu za blok – nazvali obaveznim i procenili ga na minimum 2.500 dinara. Šta god oni pisali, vi sačekajte da vam učitelji i nastavnici kažu šta detetu treba, pa to kupite.

A da je ova godina ipak malo drugačija, svedoči dodatak osnovnom spisku koji su nazvali korona set. Napravili su ga „prema instrukcijama jedne neimenovane učiteljice“ i na njemu se nalaze maska i rezervna maska, toalet-papir (?), vlažne maramice, antibakterijski gel za ruke, ubrusi ili papirne maramice za ruke, a u nekim školama on uključuje i flašicu sa vodom. Sve u svemu, košta 350 dinara. Kako se do ove računice došlo, nije poznato, a nije ni važno. Glupa je, kao i one prethodne. Zato ih ignorišite.
Foto: toyotaofkilleen.com, theievoice.com, theshelbyreport.com, wsbt.com, utep.edu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno