Deca
02.09.2020.

Ma koliko ih štedeli, deca su pod stresom. Pomozite im da ga pobede

„Počinje škola. Imam dva đaka. Jedan ujutru ide na nastavu, drugi je online. Njih dvojica podeljenih osećanja, atmosfera je čudna. Prebrojavamo sveske, knjige i probor. Ali i maske i dezinfikaciona sredstva. Kakva čudna i strašna vremena živimo. Ništa nije kako treba“, opisao je na Tviteru atmosferu iz svog doma jedan tata i verno preneo sliku, misli i osećanja mnoge dece i mnogih roditelja školaraca.

Ma koliko se mi trudili da relaksiramo atmosferu i da stvorimo privid običnog početka obične školske godine, jer nam je to posao, deca osećaju da ništa nije kako treba. Možda nam ne govore koliko su uplašena ili zbunjena, možda su napadno dobro raspoloženi, možda glume sreću i radost, sve pod parolom „Nije mi ništa“, izvesno im nije lako i da je većina njih već pod stresom. Kod neke dece se već vidi manjak energije, vedrine i lepog raspoloženja, a uskoro bi, ocenjuju psiholozi, mogli da počnu da se javljaju promene u apetitu, problemi sa spavanjem, otežano buđenje...

Najlakše je reći da deca nemaju nikakvih problema i briga i da zbog toga ne mogu ni da budu pod stresom, ali to jednostavno nije istina. U najmanju ruku, ona već šest meseci žive u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom, u strahu za zdravlje i život najbližih. Svakodnevno su, u većoj ili manjoj meri, izložena katastrofičnim vestima i roditeljskim dilemama „sedenje u klupi vs onlajn nastava“, a uz to im nedostaju drugari. Kada se tome dodaju uobičajene đačke muke vezane za učenje i ocene, jasno je da im stres preti isto koliko i nama i da treba da ih naučimo kako da se nose s njim.

Evo nekoliko efikasnih rešenja za nagomilani stres

  • Neka diše duboko iz stomaka: Prilikom udaha treba da broji do četiri, da zadrži dah na dve sekunde, a onda da izdiše dok broji do pet.
  • Neka zamisli svoje omiljeno mesto: Možda je to plaža na kojoj ste letovali, šumarak u kraju kroz koji volite da šetate zajedno, ili miran kutak u stanu u kom se oseća bezbedno i ušuškano. To će mu pomoći da se umiri.
  • Neka broji unazad: Ponekad fokusiranje na jednostavne stvari, kao što je brojanje, mnogo pomaže. Neka odabere jedan dvocifren broj i neka broji unazad. To će mu pomoći da skrene misli.
  • Smejte se zajedno: Smišljajte načine i šale koje će ga nasmejati i skrenuti misli. Naučite ga da se fokusira na osobe kojima je potrebna pomoć – braću i sestre, ili drugare u školi. Osećaće se dobro jer je nekome pomoglo i skrenuće misli sa onoga što ga brine.
  • Podelite sa detetom i svoje tehnike koje vam pomažu u borbi sa stresom – trčanje, rešavanje ukrštenih reči, vežbe istezanja...
    Foto; tlcme.com, brightpathkids.com, departures.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno