Deca
01.09.2020.

Polazak u školu je veliki korak, kao prvi korak po sletanju na Mesec

Od kada ste dobili svoje čedo prolazili ste kroz mnoge važne faze koje su vam tada, priznajte, delovale tako veliko, kao sletanje prvog čoveka na Mesec, tako strašno ili tako opasno. Tako je bilo kada je prvi put prespavalo noć bez buđenja, kada su izbijali prvi zubići, kada je napravilo prvi korak i izgovorilo prvu reč, kada je krenulo u vrtić, tako će biti danas kad kreće u prvi razred, kad započinje svoje školovanje. Bilo da vam je ovo prvo dete i prvo prvače, bilo da ste kroz ovo prošli nekoliko puta sa starijom decom, ovaj dan je mnoooogo važan i mnogo poseban, jer vaš mališan kreće u svet odraslih.

Ova godina se razlikuje od svih dosadašnjih, jer se polazak, odnosno povratak u školske klupe odvija pod posebnim zdravstvenim merama donetim zbog pandemije izazvane novim koronavirusom. Danas će svečani prijem prvaka, tamo gde uopšte bude organizovan, proteći u znaku fizičke distance i maski, ali to ne znači da će ona uspeti da sakrije i radost i strepnju vaših mališana. Ne, neće. Sve će se videti i zato se potrudite da sa fotografija koje ćete danas napraviti iz njihovih očiju isijava čista sreća. Od vas sve zavisi.

Bez obzira na to da li ste nervozni i pod stresom, gledajte da svoja negativna osećanja ne prenosite na dete, jer će po tome pamtiti polazak u školu. Ovo nije dan za svađe, rasprave i međusobna prebacivanja, posebno ako ste razvedeni i ne živite zajedno. Zanemarite lične nesuglasice, neko drugi je zvezda dana. Zato dete zajedno odvedite na svečani prijem i pokažite mu koliko vam je važno, a kasnije ne morate puno da se srećete, ako uspete da se organizujete tako da ga jedno odvodi, a drugo dovodi iz škole. Na taj način će dete svoja osećanja i utiske moći da podeli sa oboma.

O učiteljici ne sme da se govori ništa ružno, jer ona za dete mora da bude „sve i svja“, da mu bude i nesporan autoritet i prijatelj. Ne plašite ga školom, drugim đacima, nastavnicima, direktorom, obavezama, jedinicama i ukorima, jer škola nije kaznena već obrazovna ustanova, a ne treba ga plašiti ni koronom. Nemojte da šaljete dete u školu sa rečima „Ako ne nosiš masku, dobićeš jedinicu iz vladanja“ jer je daleko bolje da mu objasnite da nošenjem maske štiti i sebe, i svoje drugare, i roditelje, a posebno bake i deke, a kad se vrati iz škole ne isleđujte ga i ne zapitkujte, već ga pustite da priča onoliko koliko ono hoće.
Najvažnije je da zapamtite jednu stvar – ovo je veliki dan i za vas i za vašeg prvaka, na dajte da to bilo šta pokvari.
Foto: fallenheroesfund.org, kids-first.com.au, medium.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno