Deca
29.08.2020.

Iskoristite ovaj vikend da pripremite radni kutak za đaka

Pripremanje radnog prostora za đake nikad nije bilo teže nego sada, kažu svi oni koji su ovaj važan posao odlagali sve do sada, a sada više nemaju kud. Dosadašnja muka se svodila na izbor radnog stola, stolice, polica i lampe, rasprave su izbijale mahom zbog neslaganja oko boje zidova i stikera za zid, a sada su stvari daleko komplikovanije. Verujemo da vam se pomalo diže kosa na glavi zbog mogućnosti da vam decu usled širenja koronavirusa koliko sutra iz škole pošalju kući, na isključivo onlajn nastavu, a da stvar dodatno komplikuju činjenica da imate više od jednog školarca i da ćete možda i vi morati da radite od kuće.

Pred nama su dva moguća scenarija

I kako vam sada zvuči šala kojoj smo se svi smejali – Da l’ da detetu kupim udžbenike, sveske i patike za fizičko il’ da kupim novi televizor?! Nama više ne deluje tako luckasto, pa smo rešili da se pripremimo za bolji i gori scenario. Bolji je onaj uobičajen, koji su prolazili roditelji pre nas i pre korone, a gori je onaj po kom će dva deteta u različitim terminima, a u naše radno vreme, da prate nastavu na televizoru koji se nalazi u dnevnoj sobi, istoj onoj prostoriji u kojoj mi sedimo za računarom ili lap-topom, s telefonom u rukama, i zarađujemo platu.

Detetu je za učenje dovoljan deo sobe

Scenario 1: Ako još niste, iskoristite predstojeći vikend da sa malo novca i mnogo kreativnosti pripremite radni kutak za dete u dečjoj ili nekoj drugoj sobi u kojem će ono da završava svoje domaće zadatke. Ne zaboravite – potretrebni su vam sto, stolica koja odgovara detetu, lampa i police. Bilo bi dobro da sto ima i jednu, dve, tri fioke, ali može i bez toga. Sto ne mora da bude skup, ali bi valjalo da ga smestite pored prozora, tako da detetu prirodna svetlost pada sa leve strane, ako je dešnjak, a sa desne ako je levoruko. Isti princip poštujte i za pozicioniranje lampe.

Stolica je važnija od radnog stola

Gledajte da sto ne bude prevelik, da dete ne bi „gubilo“ stvari po njemu, ali ne valja da bude ni minijaturan. Stolica je još važnija od stola, jer od nje u velikoj meri zavisi kakvo će držanje imati dete, da li će kunjati dok piše ili će sedeti pravo i koncentrisano. Dobra stolica je ona čije sedište može da se podešava po visini tako da dete može stopalima da dodirne pod i ona koja pruža oslonac čitavim leđima. Sto ne mora da bude nov, ali bi valjalo da stolicu menjate kako dete raste i da pritom uvek kupujete kvalitetan model. Ne nasedajte na molbe da im kupite sajber model koji ima 101 opciju, od menjanja položaja do točkića. To mnogu decu dekoncentriše – malo se voze, malo se podižu i spuštaju, malo zabacuju sedište, pa od učenja nema ništa

Lampa s potenciometrom je bolji izbor

Ostalo je relativno lako... Ukoliko je potrebno, okrečite zid u boju po izboru deteta, zalepite tapet ili nekoliko stikera iznad i oko radnog stola, dodajte police i to je to. Za ovaj posao vam treba samo nekoliko sati, čak i ako izaberete boju koja kada se osuši podseća na školsku tablu i po kojoj može da se piše. Na kraju dodajte lampu na koju takođe ne treba da trošite previše novca. Ako kupite model sa potenciometrom, dete će moći samo da reguliše jačinu svetlosti, a ako izaberete neki jednostavniji tip, stavite sijalicu od 40 ili 60 vati, da ne bi bleštala previše.

Onlajn nastava zahteva nadzor odraslih

Scenario 2: Ako dođe do toga da vaš prvačić ili školarac mlađih razreda mora da pohađa nastavu onlajn, nemojte očekivati, osim ako ne spadate u neverovatne srećnike, da će samo, bez vaše pomoći sve raditi po pe-esu i na vreme. Ovaj scenario predviđa dosta vašeg uključivanja, pravljenje rasporeda, podsećanja da počinje nastava na televiziji, nadziranje izrade domaćih zadataka i preuzimanja na sebe dela posla koje inače obavljaju učiteljice.
No, o tom potom... Zasad prilagodite prostor mogućoj kućnoj nastavi, a vi ćete se za to mentalno i svakako drugačije pripremati za to tek ako do te situacije i dođe.

Možda ćete trpezarijski sto koristiti za rad i učenje

Suština je da dete/deca, mlađi školarac, onlajn nastavu preba da prati iz dnevnog boravka, a ne samostalno iza zatvorenih vrata dečje sobe u kojoj ima sopstveni televizor. Na to treba računati u početku, a kasnije, ako pokaže da je samostalno i dogovorno, može nastavu da prati i samo. Vi za svaki slučaj računajte da ćete trpezarijski sto koristiti za rad, učenje, crtanje, pravljenje oblika od plastelina i gline, a da ćete središnji deo dnevne sobe koristiti za nastavu fizičkog, pa gledajte da iskoristite ovaj vikend za eventualnu reorganizaciju prostora.

Nemojte unapred da se sekirate i da se nervirate

Imajte na umu da će biti onako kako mora biti i da na koncu sve prođe, pa će tako proći i ova pandemija. Važno je da svoju nervozu, strepnje, strahove, nespokoj, ljutnju i ostala negativna raspoloženja ne prenosite da decu, da posmatrate sve sa vedrije strane, koliko je to moguće, i da se radujete svakom postignuću vašeg školarca, posebno ako imate prvačića.
Foto: coolmompicks.com, blogs.cornell.edu, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno