Deca
12.08.2020.

Svakodnevno će u školske klupe sedati samo najmlađi đaci

Prema preporukama Kriznog štaba, koje je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio Mladen Šarčević, ministar prosvete, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu će pohađati u školama, jer je procenjeno da je to za njih najbolje, tako da ih u učionicama bude maksimalno 15. Ideja je da mlađi školarci, kojima je neophodna pomoć u savladavanju gradiva, dobiju neophodnu pomoć, ali i da se na taj način pomogne zaposlenim roditeljima koji ne mogu da rade od kuće i koji ne bi mogli da reše problem čuvanja dece.

Mlađi razredi će imati najviše četiri časa koji će trajati po 30 minuta, a nastava će se odvijati uz poštovanje svih neophodnih mera koje će smanjiti rizik od širenja infekcije.
– Od 1. do 4. razreda nastava će se odvijati u školi, odeljenja delimo na pola, ako u njima ima više od 30 đaka, što je ređe od odeljenja koja imaju 24, 25 učenika. Za ovo rešenje smo se odlučili zato što je utvrđeno da 22 odsto roditelja ne može da bude kod kuće sa decom, a deca mlađa od 10 godina ne smeju da ostaju sama, bez nadzora odraslih – saopšteno je juče.

– Minimalna udaljenost između dece u klupama treba da iznosi metar i po, a poželjno je i više od toga – objasnila je dr Kisić Tepavačević, epidemiolog, članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.
Ona je naglasila da će maske morati da nose svi, i učenici i zaposleni u školama, od ulaska u školu, do momenta sedanja u klupu. Deca će maske moći da skinu kada odgovaraju, dok slušaju predavanja, dok rade ako su udaljena od drugih više od metar i po. Maske mogu da budu epidemiološke, hirurške ili pamučne.

Dok ne prođe opasnost od koronavirusa, neće biti kabinetske nastave, što znači da se deca neće seliti iz učionice u učionicu, neće biti menjanja mesta, pevanja u horu, navijanja i sportskih aktivnosti u onom obliku na koji smo navikli. Škole će se po završetku svake smene detaljno i temeljno dezinfikovati, najmanje dvaput u toku dana i dodatno po potrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija. Za starije razrede, kada je reč o boravku u školama, važiće ista pravila kao za mlađe školarce, ali će oni kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Iako bismo svi voleli da znamo i više od ovoga, da se upoznamo sa svim detaljima i mogućnostima, možda je zaista u ovom trenutku dovoljno što će u ponedeljak 31. avgusta prvaci i petaci u školama upoznati svoje učitelje, odnosno razredne starešine. Sve ostalo će ići korak po korak, u zavisnosti od epidemiološke situacije, odluke kolektiva škola, nastavnika, reprezentativnih sindikata, Kriznog štaba, stručnih službi Ministarstva prosvete... A za slučaj da se epidemiološka situacija pogorša i zakomplikuje, Ministarstvo je snimilo lekcije i organizovalo šeme TV predavanja kako bi sva deca imaju onlajn nastavu.
Foto: hackensackmeridianhealth.org, irishtimes.com, momscleanairforce.org, bridgemi.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno