Deca
09.07.2020.

Ako beba uporno plače, isprobajte neki od ovih trikova

Otkad je sveta i veka, bebe plaču, a mi pokušavamo da ih umirimo. Nekad nam to ide od ruke, ali nekad ne uspevamo da ih utešimo i uspavamo, posebno kada nisu ni gladne, ni žedne, kada ih ništa ne boli, kada nisu ni mokre, ni umorne, ni ukakane, ni neispavane. Najteže je umiriti bebu koja plače bez vidljivog razloga, dugo i neutešno, kad ne pomaže ni nosanje, ni ljuljanje, a evo šta za takve situacije savetuju iskusni roditelji.


Na bebin plač uzvratite bukom

Zvuk usisivača ili fena može da umiri, pa čak i da uspava bebu, kao i zvuk mašine za pranje veša, jer pravilni ritam pranja deluje opuštajuće, a centrifuga zbunjujuće i umirujuće. Važno je samo da navedete bebu da makar na trenutak zastane sa plakanjem, a onda će možda i da odustane. Ove zvuke „bele buke“ možete da skinete sa interneta i instalirate na telefon, umesto da na ovu vrućinu puštate fen da greje sobu ili da perete veš, kad nije vreme za ovaj posao.


Pomažu i energično ljuljanje i truckanje

Uplakanim bebama prija energičnije ljuljanje koje nije lišeno nežnosti. Uzmite je u naručje, njenu glavicu priljubite uz vaše grudi ili ruku, tako da vratić bude fiksiran, pa ljuljate gore-dole. Najbolji efekat se postiže istovremenim ljuljanjem i šetanjem, ali ako vam nije do toga, slobodno sedite. Ako ljuljanje ne pomogne, smestite bebu u auto-sedište i provozajte je malo po kraju jer će je, pokazalo se u mnogim slučajevima, zvuk motora i lagana vožnja umiriti. Pazite samo da bebi u autu ne bude ni pretoplo, ni previše hladno.
Takođe, pomaže i vožnja kolicima po „džombicama“ koje možete da napravite i u kući. Samo pod tepih podvucite neki gajtan ili prutić, kolica će se „truckati“ po podu.


Napravite toplu kupku ili izmasirajte bebu

Topla voda opušta mišiće, što bi trebalo da doprinese tome da beba prestane da plače. Nek temperatura vode bude između 37 i 38 stepeni, svetlo prigušeno, a vi smireni jer ćete u suprotnom samo dodatno razdražiti bebu. Čak i ako se beba ne umiri odmah, dajte joj šansu da se opusti. Međutim, ako počne da plače još jače i neutešnije, odustanite, ali probajte masažu jer bebama uglavnom prija kada im laganim kružnim pokretima masirate stomačić i leđa u smeru kazaljke na satu. Da bi efekat bio bolji, obavezno koristite neko ulje, kremu ili mleko za telo.


Smirite se da biste mogli da umirite bebu

Spustite bebu u krevetac ili u ogradicu pa izađite iz sobe. Dišite duboko, popijte malo vode, isplačite se, izurlajte se u jastuk, umijte se ledenom vodom, pa se vratite po bebu. Bebi se za tih nekoliko minuta ništa neće desiti, čak i ako neprekidno bude plakala, a vi ćete se makar malo smiriti. Tako smireni ćete moći da smirite i nju.
Još bolje je da zamolite nekoga da pričuva bebu pola sata i da vi izađete iz kuće. Prošetajte, idite do prodavnice, popijte kafu, pojedite sladoled, uradite bilo šta što će vam skrenuti misli, a beba će u međuvremenu verovatno prestati da plače. Tako obično bude.
Foto: babycenter.ca, todaysparent.com, babycenter.com, parenting.firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno