Deca
08.07.2020.

Evo kako da brzo i lako obavite kupovinu dečje obuće

Da se mame pitaju, obuća bi se kupovala svake nedelje, a da je do dece, to „smaranje“ bi trebalo zakonom zabraniti jer ona, osim devojčica zaljubljenih u modu, to baš ne vole. Na njihovu žalost, nožice im brzo rastu, patike se cepaju, baletanke pucaju, a tu su i smene godišnjih doba, pa odlaske u šoping ne mogu da izbegnu. Međutim, ovaj važan posao može da se obavi na lakši i teži način, a vi birate koji ćete.


S decom čak i u najidealnijim uslovima ne treba provoditi sate po prodavnicama i tržnim centrima, a trenutno, kad nam preti ozbiljna opasnost po zdravlje, kupovinu treba obaviti u najkraćem mogućem roku. Ako je došlo vreme za kupovinu novih patičica, cipelica ili baletanki, sami obiđite nekoliko prodavnica ili sajtova, proverite kakva je ponuda i kakve su cene. Ovo je savršeno rešenje ako imate sasvim malu decu, a zbog vanredne situacije i rizika od korone, zgodno je i za kupovinu obuće starijoj deci. Uđete u radnju, slikate šta vam se dopada, proverite cenu i da li ima brojeva, pa smatrajte da ste obavili pola posla.


Drugi deo kupovine, odlazak u prodavnicu koji sledi nakon konsultacija s detetom ili suprugom, ostavite za neko popodne ili rane večernje sate. I dečja stopala otiču, posebno leti, pa je važno da im obuća pristaje tako otečenim. Inače, mališanima obuću treba kupovati samo u specijalizovanim prodavnicama, ne samo zbog velikog izbora i proverenih brendova, nego i zbog pomoći koju mogu da vam pruže iskusni prodavci. Oni najbolje umeju da animiraju klince koji nisu spremni da sarađuju, da isprobavaju i da kažu da li ih nešto steže, žulja, stiska...


Kada je reč o veličini, imajte na umu da velika obuća, kupljena s mišlju da deci noge brzo rastu, može loše da se odrazi na formiranje stopala, ali dobro je znati da ne valja ni kad je knap, jer će je dete prebrzo prerasti. Obuća za leto, bilo da je reč o patikama ili cipelama, treba da bude izrađena od kože ili platna, da se noga u njoj ne bi znojila. To eventualno ne mora da važi za „obuću za posebne prilike“ koju će dete obuti jednom, dva, eventualno tri puta, na neki rođendan ili drugu prigodu, pa ne mora da bude ni kožna, ni skupa. Mala deca treba da nose obuću koja im „drži“ skočni zglob, sa elastičnim i fleksibilnim đonom, anatomskim uloškom i „čičkom“ umesto pertli.
Foto: inthelyonsden.net, johnhollanderdpm.com, plantarfasciitisshoesjudge.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno