Deca
01.07.2020.

Ovo upozorenje ponavljamo godinama, kao da nas niko ne čuje

Iako ove godine komaraca ima manje nego ranije, ali nije da ih nema, iako je bilo i vrelih dana, ali i onih sa prihvatljivim temperaturama, bebe se i dalje voze u kolicima prekrivenim pelenom ili nekom drugom tkaninom. Iako isto upozorenje ponavljamo iz godine u godinu, ono još nije stiglo do svih mladih roditelja, ni do onih iskusnih, pa ni do baka. Zato vas i sada podsećamo da nipošto ne stavljate ni pelenu ni peškir preko bebinih kolica.

To je, tvrde švedski naučnici, opasnije i od najjačeg sunca i od roja komaraca jer i najtanja tkanina podiže temperaturu u unutrašnjosti kolica za 15 stepeni u odnosu na spoljašnju, što može da dovede do toplotnog udara, pa čak i do iznenadne smrti. Što je beba mlađa, to je rizik veći!
Tkanina prebačena preko kolica zaustavlja protok vazduha, podiže telesnu temperaturu, otežava disanje i uz to sprečava roditelje da na vreme vide da bebi nije dobro.

– Umesto tkanina, za zaštitu od sunca, ako već morate po najvećoj vrućini napolje s detetom, koristite suncobran. On zaustavlja štetne UV zrake i stvara zaklon od sunca, ali ne zaustavlja cirkulaciju vazduha. Inače, bebe i sasvim malu decu tokom leta ne treba izvoditi napolje u periodu između 10 i 17 časova, a narednih dana, kada se očekuju ekstremno visoke temperature i veoma visok indeks UV zračenja, šetnju odložite za 19 sati – savetuje dr Sara Adams, pedijatar Dečje Klinike „Akron“ iz Ohaja.

Međutim, kod nas se kolica i uveče prekrivaju pelenama zbog komaraca, a to je, iako su večernje temperature nešto niže, i dalje veoma opasno. Rizik od toplotnog udara je manji, ali opasnost od problema sa disanjem i pregrevanja nije neutralisana. Zato tokom večernje šetnje preko kolica treba prebaciti zaštitnu mrežicu kako bi beba imala dovoljno kiseonika. Neće joj biti pretoplo, a biće zaštićena od komaraca.
Foto: wisepick.org, parentsneed.com, littleguestcollection.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno