Deca
25.06.2020.

Evo kako da vam odvikavanje od pelena ne bude mučno i naporno

Ovo leto će, kao i svako prethodno, baš kao i svako naredno, biti vrlo posebno za neke roditelje i još posebnije za neku decu, za neke mališane koji će iz pelena uskočiti u gaćice. Iako ovaj važan posao, privikavanje deteta na nošu, može da se obavi bilo kada, većina majki i očeva odlučuje da to bude tokom leta, što je i sasvim razumljivo. Leti se nosi lakša garderoba, pa će detetu biti lakše da se svuče ako mu se piški ili kaki, a i zbog zdravlja je bolje da gaćice, ako se detetu omakne, budu mokre po visokim temperaturama nego po hladnoći.


Da li je ovo pravi trenutak za navikavanje na nošu

Znači, ako je vaše dete dovoljno poraslo, pripremite se da se u naredna dva-tri meseca rešite pelena. To neće biti ni brz ni lak posao, osim ako nemate ludu sreću, pa je bolje da sve temeljno isplanirate. Za početak, razmislite da li je ovo pravi trenutak, jer nema ni univerzalnih pravila koja važe za svu decu, niti su sva deca ista. Neki mališani će već sa godinu i po moći da preguraju čitav dan sa dve mokre pelene, drugi to neće moći ni sa tri. U većini slučajeva deca počinju da koriste nošu između 24 i 36 meseci, a čitav proces može da potraje i osam meseci


 

Ne forsirajte dete ako nije spremno da se reši pelena

Započinjanje procesa oslobađanja od pelena tempirajte za trenutak kada dete pokaže da je spremno za njega. Na primer, neka deca će početi da pokazuju interesovanje za odlazak u toalet zato što to rade njihova starija braća i sestre, druga zato što su to videla od vas, a neka će jednostavno iz dana u dan ustajati ujutro sa suvim pelenama. Dobar pokazatelj da je dete spreno jeste njegovo interesovanje za sedenje na noši ili negodovanje zbog nošenja pelena koje, da se ne lažemo, i te kako greju guzu po vrućini. Međutim, ako dete plače na pomen noše, ako beži sa WC šolje, nemojte ga primoravati na to. Izazvaćete kontraefekat, pa ćete samo odložiti njegovo oslobađanje od pelena.


 

Zajedno s detetom nabavite gaćice, nošu, adapter...

Kada shvatite da je vreme da se krene u navikavanje na nošu ili WC šolju, povedite dete u kupovinu gaćica. Odvojte za to dovoljno vremena, naoružajte se strpljenjem, spremite solidnu sumu novca i zaputite se u šoping. Dozvolite detetu da izabere najmanje nekoliko pari gaćica po svom ukusu – u omiljenoj boji ili sa likom omiljenog junaka iz crtaća. Dete može da učestvuje i u izboru noše i adaptera za WC šolju, ali zato sve ostalo možete da odaberete sami. Imajte na umu da vam za dečake treba nekoliko laganih šorcića sa lastišom u struku, a za devojčice nekoliko tankih haljinice ili suknjica.


 

Računajte na to da se greške dešavaju. I to često

U početku ćete morati dete često da stavljate na nošu, najbolje odmah po buđenju, pa posle jela, pre popodnevnog spavanja... i tako do kraja dana. Zapravo, bilo bi sjajno i mnogo lakše ako već znate kada vaše dete otprilike piški i kaki, pa da „gađate“ to vreme, a usput ga podsećajte da treba da traži nošu. Pehovi će se u početku dešavati zato što se većina dece zaigra ili zagleda u crtać, pa zaboravi da kaže da želi da kaki ili da piški, ali će se vremenom dešavati sve ređe.


 

Pokažite mu da ste srećni i ponosni na njega

Važno je da ih ne grdite i ne kažnjavate i da ih nagradite svaki put kad „obave posao“ na noši ili šolji. Slobodno aplaudirajte, skandirajte i hvalite ih bez kraja i konca, zovite rodbinu da prijavite da vam je dete poraslo. Pohvale će motivisati dete, kao i nagradice, a najveća sreća će mu biti vaša radost. Vremenom će početi da uživa u lakoći gaćica, odnosno oslobođenosti od pelena, a od pomoći je i to da mu često govorite da je ušlo u svet velike dece.
Foto: dreamstime_m_5039617-Cynthi-Kovach

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno