Deca
20.06.2020.

Pustite decu da se odmore od testova, da saberu utiske i bodove

Ne zna se koliko je učenika osmog razreda juče zadovoljno trljalo ruke zbog dobro urađenih testova, ni koliko ih je nervozno grickalo nokte, jer su podbacili, ali je izvesno da svi oni, a ima ih oko 68.000, mogu malo da odahnu jer su iza njih tri naporna i stresna dana. Ukoliko im niko, pa ni sami sebi, ne bude nabijao nervozu, tokom vikenda će moći malo da se odmore i da sagledaju sve opcije za upis, a dobro je što mesta ima dovoljno, više nego kandidata.


Privremeni rezultati završnog ispita biće objavljeni u osnovnim školama u utorak 23. juna do 8 časova, a žalbe će se primati istog dana do 15 časova. Prijem i rešavanje žalbi na rezultate završnog ispita u okružnim komisijama obaviće se 24. juna od 8 do 16 časova, a objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita u subotu 28. juna do 8 časova. Učenici popunjene liste želja podnose u matičnim osnovnim školama 29. i 30. juna od 8 do 15 časova. Liste želja biće objavljene 4. jula, kada učenici mogu da provere tačnost liste želja, a objavljivanje zvanične liste želja biće 5. jula do 12 časova.


Zvanične rezultate raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima, odnosno po smerovima gimnazija objavljuje matična osnovna škola 7. jula do 24 časa. Kandidati koji su raspoređeni za upis u srednju školu obavljaju upis u srednju školu u koju su raspoređeni 8. i 9. jula od 8 do 15 časova. Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.
Foto: huffpost.uk, 2.kqed.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno