Deca
16.06.2020.

Evo kako da doskočite detetu koje se budi pre prvih petlova

Svi novopečeni roditelji žive za trenutak kada će beba početi da spava po čitavu noć bez buđenja i prelaska iz kreveca u njihov krevet, a on ume da se protegne na kraj prve, pa čak i na drugu godinu. Ako ih u krevet stavljate oko 21 sat, što je optimalno, i ako nemaju potrebu za noćnim podojima/obrocima, većina dece će spavati do 6 i 7.30, ali ima i onih mališana koji žele da ustaju veoma rano, dok je još mrak. Evo kako da im pomognete da spavaju kvalitetnije i duže. 



Uklonite sve potencijalne ometače sna

Ukoliko je detetova soba suviše svetla, uveče spustite roletne makar na pola ili nabavite tamne zavese kako bi soba bila mračnija. Tako ćete dete tokom noći zaštititi od svetla sa ulice, a ujutro od sunca. Idealno bi bilo da detetova soba ne gleda na ulicu, kako ga buka ne bi budila u cik zore.
Ukoliko je dete još beba, pustite mu umirujuću "belu buku", a u nju spadaju zvuci mašina za veš i sudove, ventilatora, usisivača ili fena za kosu. 

Ne potcenjujte popodnevnu dremku

Popodnevna dremka veoma je važna iako se čini da će dete nekada nemirnije spavati ukoliko odspava tokom dana. Međutim, dokazano je da bebe i deca koja slabo spavaju u toku dana uglavnom teško spavaju noću i rano se bude ujutro. Takođe, važno je da dete ne ide u krevet kasno i da se poštuje njegov ritam spavanja, na koji je naviklo, da se ne bi poremetio ciklus sna što takođe može biti jedan od razloga ranog ustajanja.
Važno je i da dnevna dremka bude minimim četiri sata nakon jutarnjeg buđenja, a ako dete spava samo jednom u toku dana, dremka ne bi trebalo da bude pre podneva. 

Odložite doručak barem za pola sata

Ukoliko imate naviku da detetu odmah nakon buđenja dajete da sisa ili da doručkuje, ono može da se budi rano zbog osećaja gladi. Zato je korisno da mu malo odložite doručak, za pola sata, i da pustite da se prvo dobro razbudi. Probajte i da mu za večeru dajete žitarice, one će ga držati duže sitim.

Ne iskačite iz kreveta čim se beba probudi

Nemojte alarmirati čitavu kuću i iskakati iz svog kreveta čim čujete da se dete probudilo. Ostavite ga da se malo samo zabavlja u krevetu. Ovim mu pokazujete da još uvek nije vreme za ustajanje. Ako bude shvatilo poruku, moći će da se uspava i da odrema još malo.
foto: pixabay, babystepstosleep.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno