Deca
15.06.2020.

Znate li zašto su televizori manje štetni od mobilnih telefona?

Preporuka da se deci vreme koje mogu da provedu ispred televizora ograniči na maksimalno dva sata dnevno, stara je dve decenije, a doneta je na osnovu studije koja je dokazala da sat vremena pred ekranom skraćuje spavanje za sedam minuta i povećava rizik od gojaznosti. Ista preporuka važi i danas, ali se ne odnosi samo na televizore, nego i na računare, telefone i tablete, jer svaki ekran, poručuju stručnjaci, remeti san, doprinosi gojenju i povećava rizik od pojave poremećaja u ponašanju. I još nešto... Ograničenje od dva sata važi za decu stariju od dve godine, a mlađu treba držati što dalje od ovih uređaja.


Koliko je to teško znate i sami, jer telefon uzimamo u ruke pre nego što se umijemo i operemo zube, potom provodimo čitave dane za računarima, a uveče se opuštamo ispred televizora. Ekrani nam više ne služe samo za rad i zabavu, već i za komunikaciju, kupovinu, informisanje, poručivanje, ali i za smirivanje i uspavljivanje dece. E, to već postaje ozbiljan problem ako je dete malo, naročito ako je mlađe od dve godine.


Prema izveštaju Connected Kids iz kompanije Childvise, u Velikoj Britaniji deca uzrasta od pet do 16 godina provode u proseku 6,5 sati dnevno ispred ekrana, a u SAD, tvrde iz Kaizer fondacije, đaci od osam do 18 godina provode pred elektronskim uređajima nešto više od sedam sati dnevno. Kako je kod nas, još niko nije izmerio i utvrdio, ali je izvesno da ne ne zaostajemo za svetom, što, pokazalo se u vreme vanrednog stanja proglašenog zbog korone, i nije tako loše, jer se onlajn nastava odvijala bez problema.


Upravo je ta potreba da se mobilni telefoni, računari, tableti, ajpedi, ajpodi i ostali uređaji za komunikaciju koriste za rad i učenje navela stručnjake Američke akademija za pedijatriju (AAP) da insistiraju na uskraćivanju svih ekrana bebama. Oni tvrde da nijedan TV i internet sadržaj nema pozitivan, a posebno ne edukativan uticaj na decu mlađu od dve godine, ali zato postoje dokazi da gledanje u ekrane ima negativan uticaj na razvoj govora.
Osim toga, oni naglašavaju da su televizori, osim kada se nalaze u dečjim sobama, manja opasnost od uređaja koji mogu da se povezuju na internet. Ako se televizor nalazi u dnevnom bravku, dete će ga gledati u prisustvu roditelja koji mogu da reaguju na neprimerene sadržaje.


Ako dete svojim telefonom, računarom ili tabletom pristupa internetu, ono može da gleda šta god želi i koliko želi, uključujući i scene eksplicitnog seksa, nasilja, raznih brutalnosti... Ukoliko sve to gledaju u društvu vršnjaka, biće izloženi i potencijalno problematični interpretacijama i tumačenjima.
Zato je, savetuju stručnjaci Američke akademija za pedijatriju najbolje da se deca drže što dalje od ekrana, ali ne zabranama, već tako što ćete im pružiti lični primer i ponuditi druge sadržaje koji će im se dopasti više od isprazne zabave.


Zato je važno da ne navikavate malu decu na crtaće, pesmice i smešne klipove sa tableta, telefona ili televizora da bi bilo mirno dok vi telefonirate ili dok ispijate kafe s prijateljicama. Postoji toliko drugih načina da ih animirate, samo treba da se prisetite kako su vas majke odgajale.
Foto: howstuffworks.com, todaysparent.com, newcastleherald.com.au, commondreams.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno