Deca
12.06.2020.

Vodite li borbu pri svakom oblačenju? Možda će ovo pomoći

Samo roditelji male dece znaju i mogu da razumeju koliko oblačenje i menjanje garderobe može biti komplikovano ponekad ili svakog dana pre izaska iz kuće. „Mama, ovde me steže, ovde me žulja. Ne sviđa mi se ova boja! Neću da nosim tu majicu“. Neka deca čak odbijaju da obuku bilo šta, pa je to muka više. Ukoliko vam oblačenje i izlazak iz kuće na vreme izgledaju kao nemoguća misija, možda će vam situaciju sledeći put olakšati neki od ovih tirkova. 

Takmičite se ko će se pre obući 

Kod mnoge dece je takmičarski duh posebno izražen, pa kod njih na tu kartu treba igrati. Ukoliko na ovaj način pristupate oblačenju i deci će postati zanimljivo.

Ohrabrite ga da samo odabere deo odeće

Ukoliko pustite dete da samo odabere makar deo odevne kombinacije za taj dan, ono će isliti da ima kontrolu nad nečim i osetiće se odraslim makar na trenutak pa će lakše prihvatiti oblačenje. 

Skrenite mu pažnju na nešto drugo

Ukoliko se desi situacija u kojoj u roku od nekoliko minuta morate da izađete iz stana i nemate vremena za igre i biranje garderobe, skrenite detetu pažnju omiljenim crtanim filmom makar na par minuta ili njegovom omiljenom igračkom. 

Trudite se da se oblačite zajedno

Deca vole da budu deo tima, a posebno da oponašaju roditelje jer na taj način uče i usvajaju nove navike. Najavite kada oblačenje počinje, odvojte garderodu i svaki korak prođite timski. 

Puštajte mu omiljenu muziku 

Deca obožavaju pesmice i muzičku pratnju za razne akcije – jelo, pranje zuba, pripremu za spavanje, uz igru, pa tako i uz oblačenje. Pustite muziku, pevajte zajedno i oblačenje će proći mnogo lakše. Bonus će biti ukoliko na internetu uspete da nađete pesmice koje su namenjene baš za ove trenutke pa naučite tekst zajedno jer je uz pesmicu sve lakše. 

Oblačite ga uvek u istoj prostoriji 

Važno je da ih uvek oblačite u istoj prostoriji, najbolje je to bude u manjoj sobi ili kupatilu jer tu neće imati prostora da trčkaraju, migolje se i beže pa ćete time znatno skratiti vreme potrebno za oblačenje.

foto: coordikids.com, toddlerfunlearning.com, sheknows.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno