Deca
08.06.2020.

Mališani su nam sve pametniji, a njihova pitanja sve teža

Ako ni zbog čega drugog, majke zaslužuju beneficirani roditeljski staž makar zato što svakog dana moraju da odgovore na više od 250 pitanja svog trogodišnjaka ili petogodišnjaka. Najteže je izaći na kraj sa četvorogodišnjim devojčicama koje, u proseku, majkama postave 290 pitanja dnevno, jedno na svaka dva minuta, a stvari postaju lakše tek kad napune devet godina i postanu zadovoljni sobom i svojim znanjem.


Deca najviše zapitkuju za vreme jela, oko 11 puta, kad ih roditelji vode u vrtić ili u prodavnicu, gde u proseku postave 10 pitanja. Statistika preciznih Britanaca, a verujemo da je isto i kod nas, pokazuje da 82 odsto mališana uglavnom gnjavi majke, a četvrtina od njih to radi zato što im očevi kažu „pitaj mamu“. Trećina roditelja smatra da je stalno ispitivanje iscrpljujuće, 40 odsto njih ističe da su veoma ponosni na radoznalost i ljubopitivost svoje dece, a polovina priznaje da često izmišljaju odgovore ili menjaju temu zato što nemaju odgovor.


Kad su deca mala ona češće zapitkuju. Kako rastu, tako se smanjuje broj pitanja, ali zato ona postaju sve kompleksnija, sve teža i nezgodnija, pa jadni roditelji ne mogu da se nadaju brzom opuštanju. Klinci su nezgodni i sa dve godine, kad počinje njihova izrazita ljubopitivost i kada komunikacija s nima izgleda otprilike ovako:
„Mama, zašto bata ide u školu, a ja ne mogu?“
„Bata je veliki, ti si mali.“
„A što je bata veliki, a ja mali?“
„Zato što je bata šest godina stariji od tebe.“
„A štooooo?“
„Zato što neko mora da bude stariji?“
„A zaštooooo?“

Ako mislite da ovo može da se završi, da pitanjima ima kraja, grdno se varate. Zapitkivanje će prestati ako im nešto drugo odvuče pažnju, ako ogladne, ožedne ili ako utonu u san usred pedesetog "A štooooo".
Kad preživite ovu fazu, očekujte nove izazove. Većina dece u jednom trenutku postavi većinu od ovih 10 odabranih, najčešćih, a mnoga će, možda baš vaša, pokazati izraziti talenat za mučenje jadnih majki i očeva.
Zašto je voda mokra?
Zašto je nebo plavo? Gde se završava nebo?
Kako nastaje duga?
Gde Sunce boravi preko noći?
Zašto se Mesec nekad vidi i preko dana?
Kako ribe dišu pod vodom?
Zašto ljudi umiru?
Odakle sam došao?
Kako sam napravljen?
Da li postoji Deda Mraz?

....
Niz slobodno nastavite sami i obavezno nam, molimo vas, pošaljite neko izrazito teško ili izrazito zanimljivo pitanje vašeg deteta, naročito ako imate dobar odgovor. Neke ćete zabaviti, a nekima ćete uštedeti vreme za traženje odgovora po Guglu.
Foto: insidesources.com, fullerton.edu, parenting.firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

08.
Dec
2023
Bebe
06.
Dec
2023
Predškolci