Deca
05.06.2020.

Doskočite trogodišnjacima koji rade baš ono što vas izbacuje iz takta

Za trogodišnjake se često kaže da su slatki, zanimljivi i veoma zahtevni. Iako moraju tako mnogo da nauče i o svetu i o sebi, u nekim situacijama se ponašaju kao mudrice koje roditelje ostavljaju bez teksta, a u drugim reaguju kao jednogodišnjaci. Za ovu fazu, koja traje od druge do pete godine treba se naoružati strpljenjem, jer malci, koliko god bili zabavni, umeju da izlude sve oko sebe. A evo i zašto...

Trogodišnjaci nemaju osećaj za vreme

Ukoliko pokušate da trogodišnjaka požurite u polasku kući iz parkića, na odlazak na spavanje ili polazak napolje, verovatno nećete imati mnogo uspeha. Razlog za ovakvo njihovo ponašanje je što u ovom uzrastu oni i dalje nemaju osećaj za vreme, žive samo u sadašnjem trenutku i rukovode se samo sopstvenim impulsima. S druge strane, ukoliko žele nešto, insistiraju da to dobiju odmah i sada.
Međutim, kao i sve drugo, i ove stvari se uče i vežbaju. Krenite od jednostavnih primera tipa "Možeš da se igraš još pet minuta, a onda moramo na spavanje". Uvodite mu pojmove o vremenu polako, kako bi steklo osećaj za njegov protok. 

U ovom uzrastu važan im je osećaj kontrole 

Oblasti života u kojima deca ovog uzrasta roditeljima zadaju najviše problema su hrana, spavanje, oblačenje i sl. Deca primećuju kako većinu stvari koje su u vezi sa njima kontrolišu roditelji, pa onda pokušavaju da nametnu kontrolu na svoj način. Tako nekada odbijaju da obuku ili pojedu nešto, ili insistiraju na kupovini sladoleda i određenoj odevnoj kombinaciji za vrtić koja vama možete delovati nedopustivo.
Kako im ne biste sve zabranjivali i ograničavali ih, dozvolite im da u nekim trenucima osete kontrolu. Dajte im da odaberu jedan odevni predmet za vrtić ili im dozvolite da u kući nose ono što žele, bilo da je to kostim ili neka neverovatna kombinacija. Važno je da im ne oduzmete u potpunosti mogućnost donošenja odluka.

Ni malci ne vole da im stalno pridikujete 

Roditelji se u većini situacija trude da decu u potpunosti zaštite od neuspeha, padova i grešaka, međutim, na taj način neće naučiti ništa. A ukoliko krenete da im naširoko objašnjavate zbog čega je nešto dobro ili nije dobro za njih, deca vas jednostavno neće razumeti ili vas neće ni pratiti sa pažnjom. 
Iako su još uvek mali, učenje iz grešaka uvek je najbolja škola jer samo na taj način mogu da rastu i napreduju.

Njihove "mane" pretvoriće se u pozitivne stvari

Ukoliko je dete suviše znatiželjno, razigrano, aktivno tvrdoglavo i uporno, sve te stvari sigurno će vas u mnogim situacijama izbaciti iz takta, tokom većeg dela odrastanja. Međutim, kada odrastu sve te osobine učiniće ih uspešnima.
foto; themilitarywifeandmom.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno