Deca
27.05.2022.

Ne nudite deci instant odgovore, podstičite njihovu radoznalost

Da li zbog manjka vremena ili zbog sklonosti ka instant rešenjima, današnji mladi roditelji decu uskraćuju za mnoga korisna i dragocena iskustva, a da toga nisu ni svesni. I, ne, iako to nije to pojava novijeg doba, samo je zbog ubrzanog života izraženija nego ranije, očigledno je da se sistematski ubija dečja radoznalost. Umesto mogućnosti da sama nešto iskuse i da se sama u nešto uvere, deci se serviraju objašnjenja, a to je veoma destimulišuće.

Naravno da dete ne treba da spozna opasnost od otvorenog plamena ili vrele vode tako što će gurnuti ruku u jedno ili drugo, ali zato nema razloga da mu se ne dozvoli da uprlja igračku ili da tupne guzom u pesak jer se neoprezno spuštalo sa tobogana. Kad dete poželi da skoči u baru ili u blato, a vi ga sprečite u tome, uskratićete mu neke važne informacije – da se blato teško skida, da je lepljivo i gnjecavo, da se spira vodom iz bare i da je voda iz bare hladna... Sve ovo ste mogli i vi da mu kažete, ali to nije isto kao upoznavanje okruženja pomoću sopstvenih čula.
„Ne trči, pašćeš“, „Ne penji se, okliznućeš se“, „Ne šutiraj loptu u žbunje, probušiće se“... čuje se iz svakog parka, sa igrališta ili dvorišta vrtića, jer neke neki roditelji, bake, deke i vaspitačice pokušavaju da poštede decu posledica nekih postupaka. Šteta! Neki padovi su neminovni i korisni, jer dete ne može drugačije da nauči kako se ustaje i zašto je važno da se ustane. Suze zbog probušene lopte neće dugo trajati, ali će se zato pitanja samo rojiti – zašto ovaj žbun ima trnje, od koga se žbun brani, kako trn može da probuši loptu...?


Naravno da decu ne treba puštati da nekontrolisano jurcaju, da rade šta im padne na pamet, da dovode sebe i druge u opasnost, da kvare uređaje i lome igračke, ali im zaista ne treba ubijati radoznalost, a to danas rade i roditelji i obrazovni sistem. Umesto da im bude znatiželju i da podstiču decu da sama dolaze do zaključaka i rešenja, učitelji i nastavnici ih bombarduju informacijama i traže njihovu puku reprodukciju koju će nagraditi odličnim ocenama. A kako ocene same po sebi ništa ne znače, trudite se da očuvate i podstičete radoznalost kod vaše dece, biće vam zahvalna jednog dana.
Foto:platinumportfolio-pixabay, PublicDomainPictures-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lopta za sakakanje macka 59580
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tobogani 11/02
Dostava artikla se naplaćuje 1000 dinara zbog težine Tobogan za decu 11-2
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dostava artikla se naplacuje  1000rsd zbog njegove tezine. Bastenska kucica 04/12153...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šatori 31301P
Šator Slatki svet 424-17
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno