Deca
28.05.2020.

Počinje mesec najvećih uzbuđenja za male maturante

Globalna pandemija izazvana koronavirusom zaustavila nam je živote zatvorila škole i obustavila nastavu na kratko, ali nije zaustavila odrastanje dece, pa nam je tako, tačno na vreme, stasala još jedna generacija malih maturanata. Čeka ih upis u srednje škole koji će ove godine izgledati malo drugačije, a za početak treba da se pozabave probnim završnim ispitom.


U ponedeljak 1. juna osmaci će u svojim osnovnim školama dobiti testove iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test. Rešavaće ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu gde će rešavati test iz matematike. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici, praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).


U periodu od 3. do 15. juna 2020. na kanalu RTS 3, u periodu od 13.15 do 16 časova, biće emitovana pripremna nastava na daljinu za učenike osmog razreda. Sve navedeno predstavlja dodatni vid podrške za pripremu završnog i prijemnog ispita za osmake koji se pripremaju za malu maturu i upis u srednju školu. Pored toga, osmaci imaju mogućnost da preko sajta www.mojaucionica.gov.rs preuzmu testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita od 2011. do 2019. godine.


Inače, u okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od naredne školske godine kreće novi program nastave i učenje za sportska odeljenja u sedam gimnazija u Srbiji. Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu biće u još šest gimnazija u Srbiji: Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad, Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica; Užička gimnazija, Užice, Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, Subotica (na mađarskom jeziku), Gimnazija, Novi Pazar, Gimnazija „Deveti maj“, Niš

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna 2020. godine. Prednost ovih specijalizovanim odeljenjima je u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima, a primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine.
Učenici ovog odeljenja će imati i dva nova premeta Sport i zdravlje , koji se u ostalim gimnazijskim smerovima javlja samo u obliku izbornog programa i Sport i trening.
Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za školsku 2020/2021. godinu možete pogledati OVDE.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto: oxfordlearning.com, neatoday.org, learningliftoff.com, ljmu.ac.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno