Deca
15.05.2020.

Da bi u potpunosti uživala napolju, deci su potrebni trotineti i tricikli

Šta je to u ljudskom biću što ga čini opčinjenim i očaranim točkovima, nije poznato, ali je izvsno da se ta ljubav rađa još u najranijem uzrastu. I pre nego što napune godinu dana mnoge bebe počinju da pokazuju interesovanje za guralice, mahom u obliku automobila, a odmah potom postaju očarani triciklima, pa trotinetima. Koliko oni vole ove igračke, može se videti na svakom koraku, ispred zgrada, na igralištima i parkovima koje su okupirali klinci sa svojim voznim parkom.


Svako dete može da nauči da vozi do pete godine

Pustite ih da uživaju u svojoj igri koja je dragocena i za razvoj motorike, mišića i muskulature, za koordinaciju pokreta i polako se spremajte za kupovinu „pravih bicikala“ i automobila. I to će doći na red brže nego što možete da zamislite.
Neka deca će prvo naučiti da voze rolere, druga će odmah tražiti bicikl, a treća dugo neće želeti da se odreknu trotineta, a za vas je samo važno da im omogućite da ovladaju ovim veštinama do navršene pete godine. Svako prosečno dete to može, jer njegova motorika i odsustvo straha omogućavaju da savlada vožnju, zbog čega je važno da krenete redom.

Guralica je prvo prevozno sredstvo mimo kolica


Prvo prevozno sredstvo, još u bebećem uzrastu, treba da bude guralica. U početku dete može da je koristi kao ispomoć dok uči da hoda i pravi prve korake, a kasnije da uvežbava promenu pravca kretanja, da se ubrzava, usporava i da se zaustavlja. U sledećoj fazi dete će guralicu, ako na nju može da sedne, koristiti da se vozi po kući tako što će se odgurivati nogama, a kad stekne sigurnost, možete da ga pustite da guralicu vozi i napolju. Ovo je jedna od najboljih bebećih igračaka za dvorište, odnosno za zabavu na otvorenom, jer će na svom prevoznom sredstvu moći da prati stariju braću i sestre ili drugare i da se oseća kao veliki.

Tricikli više nisu ono što su bili. Sada su super!

I dok je guralicu relativno lako odabrati (ako vam cena odgovara, uzmite onu za koju se dete „zalepilo“), kupovina tricikla zahteva malo više promišljanja, a najvpre odlučite da li želite jednostavnu igračku ili multifunkcionalni rekvizit. Modela ima bezbroj, pa je najbolje da u kupovinu povedete dete, kako bi ih isprobalo, a ako vam se više dopadaju tricikli koji mogu da se koriste na različite načine, u zavisnosti od uzrasta deteta, birajte one renomiranih proizvođača kakav je Lorelli. U početku ćete u njemu gurati dete, kao u kišobran kolicima, a kasnije, kad skinete tendu i ručku za upravljanje, tricikl može da vozi dete samo.


Deca su prva otkrila trotinete, odrasli ih kopiraju

Trotinet je odlična igračka i jako dobro prevozno sredstvo, jer služi za vežbanje ravnoteže i balansa. Većina dece već od treće godine može brzo i lako da nauči da vozi trotinet sa tri točka – jednim napred i dva pozadi – jer je stabilniji, a kad ga preraste i „izgustira“, može da mu se kupi trotinet sa dva točka. Najvažnije je da je volan u visini struka, jer samo tako dete može da ima kontrolu nad vožnjom, da održava ravnotežu i da ne ugrožava kičmu.


Kupujte igračke za dvorište renomiranih proizvođača

Igračku uvek birajte prema uzrastu, nikako preveliku jer će dete „brzo da poraste“. Možda je to tačno, ali dok ne poraste može ozbiljno da se povredi. Ne dozvoljavajte mu da vozi tricikl i trotinet po visokoj travi, kamenju i blatu, već po asfaltu i betonu. Takođe, izbegavajte nizbrdice, makar dok dete ne postane sigurno i dok ne nauči dobro da koči i upravlja, ali mu za svaki slučaj nabavite kacigu i štitnike za kolena i laktove. Sve to, i guralice, i tricikle, i trotinete, i dodatnu opremu i još mnogo toga naći ćete OVDE ili u prodajnim objektima Kids Land.
Promo tekst
Foto: MCG

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno