Deca
13.05.2020.

Kako se neguju mlečni zubi? Važnije je nego što vam se čini

Pored prve reči ili prvog koraka, nicanje prvog zuba izvor je jedne od najvećih roditeljskih radosti. Zubići kreću da se pojavljuju oko 5. meseca, kod neke dece i malo kasnije, što nikako ne treba da zabrinjava, jer je to potpuno individualno. Kad god da izbiju i koliko god da ih ima, važno je odmah početi sa negom, jer mlečni zubi čuvaju prostor stalnim zubima, pa je njihovo zdravlje izuzetno važno. 

Za pranje u početku koristite gazu umesto četkice

Dok je beba sasvim mala i kada mlečni zubići tek krenu da joj izbijaju, koristite gazu nakvašenu mlakom vodom i njom trljajte desni i zubiće. Na taj način olakšaćete bebi tegobe i bolove. 

Birajte super mekane četkice za mlečne zubiće

Oko prve godine vreme je da detetu nabavite prvu četkicu. Izaberite super mekanu i krenite sa redovnim četkanjem mlečnih zubića. Važno je da detetu sve do treće godine vi perete zube kako bi steklo naviku i naučilo kako to pravilno samo da radi. 

Zakažite prvi pregled nakon prve godine

Na prvi pregled ne treba čekati tek kada se pojavi karijes ili ako kod mališana primetite neki drugi problem. Bilo bi poželjno da dete odvedete na kontrolni pregled između prve i druge godine kako bi se upozalo sa zubarom, alatkama koje koristi i da bi videlo kako izgleda pregled pa da kasnije ne bi imalo strah od odlaska zubaru.

Ograničite unos slatkiša i proredite mu obroke

Slatkiši nisu preporučljivi kako zbog zdravlja i rizika od prekomerne telesne težine, tako ni zbog negativnog efekta koji imaju na zubnu gleđ. Takođe, česta grickanja između obroka povećavaju kiselost u usnoj duplji i na taj način stvaraju se uslovi za razvoj bakterija koje dovode do oštećenja zubne gleđi i karijesa. Stoga je važno uobročiti dete da bi se smanjio rizik od nastanka problema. 

Koristite paste koje sadrže dosta fluora

Koristite paste sa dosta fluora za pranje mlečnih zuba. Ovaj sastojak izuzetno je važan za zaštitu zubne gleđi pa ponekada stomatolozi savetuju da se on nadoknađuje tableticama koje se sisaju ili se nanosi ciljano na zubiće i na taj način ih čini jačim. 

Stalno ih podsećajte na pranje zuba pre spavanja

Kada dete samo počne da pere zubiće u početku je potrebno često ga opominjati da ih opere uvek pre odlaska u krevet ili ujutro pre polaska u vrtić ili školu. Kontorlišite ga takođe da li ih pere pravilno i dovoljno dugo, jer se zdrave navike grade od najmlađih dana.
foto: pxhere, unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno