Deca
09.05.2020.

Ne sputavajte decu i ne opterećujte ih skupom garderobom

Izmilela dečica iz kuća ko mravići. Rastrčala se po parkovima, igralištima, razjurila se na trotinetima, triciklima i rolerima. Pentraju se na tobogane, penjalice i drveće, vire iz žbunja, trave i ispod klupa.Milina ih je gledati iako su im ručice malo prljave, nogavice poderane, jakne uflekane od trave i čokolade. Svi slatki i vragolasti.
Al’ ima i one dece koja u parku sede na klupi. Ne mogu na travu, da ne „ozelenjave“ nove helankice, ne mogu ni u pesak, da ne unište skupe baletanke, ne mogu ni na tobogan, mama ne dozvoljava da se prljaju farmerke, ni da se zavrće haljinica. Svi slatki i uparađeni, ko lutke u izlogu.Ova deca zavide drugoj deci, onoj „slobodnoj“, a neke majke zavide njihovim majkama, jer su uvek besprekorno čista i doterana. Njihove majke strepe da će oni isflekati, pocepati, ukvasiti ili na bilo koji drugi način oštetiti novu jaknu, brendirane farmerke ili preskupe patike koje svetle i pište. „Skockana“ deca hodaju sporo, uz maminu nogu, i kod njih je sve po pe-esu, uključujući i frizuru. Svaka dlaka na svom mestu, pa će majke lako da proberu fotke za Instagram, jer valja lajkove nekako zaraditi, a posle će, ako steknu silne pratioce, zaraditi i koju paricu.Nažalost, ova pojava nije tako retka, jer mnogi roditelji, mame prvenstveno, pod uticajem društvenih mreža i influensera iz sveta i okruženja, postaju opsednuti izgledom svoje dece. Pohvale na račun njihovih autfita postaju im bitnije od detetovog osmeha i sreće.
– Srećno dete je ponekad umazano sladoledom, nekad je musavo od čokolade, često je zarozano i znojavo jer je tgrčalo, skakalo, družilo se, uživalo sa vršnjacima. Zato dete nikada i nipošto ne treba opterećivati garderobom, posebno ne njenom cenom, ni besprekornom higijenom – objašnjavaju dečji psiholozi.Dete treba da bude dete i nije prirodno da mu garderoba bude važnija od igre. Neće ono namerno da se prlja i da cepa odeću, ali to može da se desi i uz najveći oprez. Zato u kući i u parku treba da bude u jednostavnoj, udobnoj odeći koja se lako pere, a po potrebi i iskuvava u veš-mašini. Svakodnevna odeća treba da bude izrađena od prirodnih materijala i udobna, a ne skupa, da vam nijedna fleka ili poderotina ne bi teško pale, a posebne komade čuvajte za posebne prilike poput rođendana, krštenja, slava i svadbi, pa tamo pravite posebne fotke za Instagram, a u međuvremenu lajkove skupljajte slikama nasmejanog, slatkog i veselog deteta musavih ustašca i prljavih ruku.
Foto: business-laboratory.com, asdagoodliving.co.uk, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno