Deca
05.05.2020.

Da li ćete da vodite decu u vrtić ili ćete tražiti drugo rešenje?

S obzirom na to da će boravak u državnim vrtićima od 11. maja predškolskim ustanovama biti dozvoljen uz primenu mera socijalnog distanciranja i mera dezinfekcije, ali samo mališanima čija oba roditelja mogu da donesu potvrdu da moraju da se vrate na posao, mnoga deca će ostati kod kuće. A šta je sa ljudima koji rade „na crno“, honorarcima kojima niko neće izdati potvrdu o obaveznom angažmanu i drugim roditeljima koji moraju na posao, ali to ne mogu papirološki da dokažu.
Evo šta na na pitanje „Da li ćete voditi dete u vrtić“ odgovaraju roditelji koji imaju i oni koji nemaju drugo rešenje. Odgovore i komentare smo našli na društvenim mrežama i pojedinim portalima.


„Da imam izbora, a nemam, ne bih sina i ćerku slala u vrtić. Moji žive u Paraćinu, stari i bolesni svekar i svekrva u selu, a nas dvoje moramo na posao. Plate su nam male da bismo mogli nekoga da platimo da čuva klince. Ne znam kako će taj njihov boravak u vrtiću da izgleda, ali sam sigurna da nema govora o distanci, razmaku, nemešanju... Deca su to. Nadam se da je najgore prošlo i da se neće zaraziti koronom“, Jelica M. (32), majka dvoje dece, radi kao prodavačica.

„Otac mi je umro od korone i mene niko ne može da ubedi da je reč o bezazlenom virusu. Ne znamo kako se zarazio, gde je i od koga dobio virus. Znam da sam ga izgubila preko noći. Moj sin ima četiri godine i ne prihvata da deke više nema. Danas o njemu priča u prošlom vremenu, , sutra će da me ubeđuje da će deda da ga vodi da vozi bicikl. Neću ga voditi u vrtić. Nema šanse. Makar do jeseni. Čuvaćemo ga suprug i ja naizmenično. U ponedeljak počinjem da radim, valjda ćemo se snaći“, Tatjana Matić, Savina (4) mama.


„Do septembra ću sigurno raditi od kuće, a posle ćemo da vidimo. Hvala kolegama i poslodavcu što su mi omogućili da ostanem sa decom kod kuće. Nije ni to idealno rešenje... Skaču mi po glavi, stalno nešto traže, mali su pa moram da ih držim na oku čak i kad imam važan sastanak preko video-poziva sa strancima, ali svi imaju razumevanja. Ne želim da ih vodim u vrtić da prave gužvu i tako ugrožavaju i drugare i vaspitačice kad već mogu ja da ih čuvam. Dobro bi bilo da u vrtiće idu samo deca koja moraju, kako bi ih bilo što manje, zbog distance. Ne mogu da pomognem u borbi protiv korone na drugi način, ovo je moj doprinos“, mama Novobeograđanka.

„Dva meseca radim od kuće, a radila sam i pre toga povreeno jer mi posao to dozvoljava. U međuvremenu mi je dete srušilo TV na glavu dok sam bila na konferencijskom pozivu. Sreća, nije se povredio. Ko stvarno radi od kuce sa 100% kapaciteta ne može da čuva decu vrtićkog uzrasta. A na poslu niko neće dozvoliti, pogotovo internacionalne kompanije, da se dva meseca zabušava. Moje dete ide 11. maja u vrtić pa makar bila nemajka godine .To je zbog njegove bezbednosti, pre svega, uprkos kovidu“, Jovana.


„Ja ne bih dete vodio u vrtić do pojave vakcine protiv korone, mada je to realno teško izvodljivo. Ko ne mora odmah da vodi dete, bolje da i ne vodi. Ko će 20 dece sa drži na distanci“, Dragan R.

„Koliko smo mi čudan narod. Prvo smo kukali zatvarajmo vrtiće. Potom smo krenuli da kukamo puštajte nas, deca su podivljala. Sada kad je sve pušteno, opet krećemo sa kukanjem nemojte da puštate. Razumem i vaspitače, da su zabrinuti, ali treba da shvate da plate moraju da se zarade, kao što roditelji koji dovode decu u vrtić moraju da zarade za život. Mislim da je cela priča prenaduvana i da ne treba preterivati, pogotovo što i sami doktori koji traže da se sve otvori tvrde da su deca najmanje ugrozena“, Nenad.


A šta vi kažete? Hoćete li da vodite dete u vrtić odmah po otvaraju?

Foto: todaysparent.com, nytimes.com, pbs.org, mommynearest.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno