Deca
13.04.2020.

Vežbajte s decom u karantinu, prijaće i vama i njima

Ako budemo disciplinovani i ako budemo imali sreće, vanredno stanje bi moglo da bude ukinuto krajem aprila, početkom maja, ali to ne znači da ćemo odmah moći da se vratimo našim uobičajenim aktivnostima. Nažalost, moraće da prođe mnogo vremena dok naši životi ne počnu da liče na one pre korone, pa bismo morali da počnemo da razmišljamo o kondiciji i tonusu mišića koji su nam neminovno oslabili u proteklih mesec dana. Ne treba vam poseban prostor, ni posebna oprema, dovoljna vam je vaša dnevna soba. Vežbajte s decom u karantinu, prijaće i vama i njima.


Vežbe bi trebalo da radite u vreme pre nego što deca počnu da prave gluposti od viška energije, ali bi bilo dobro i da pogodite trenutak kad ste svi dobre volje. Dovoljno je da odvojite samo 15 do 20 minuta i da date sve od sebe.

Ovu prvu vežbu za lumbalni deo i zadnju ložu možete da radite sa pilates loptama, kao na slici, a možete i bez njih. Kleknite na desno koleno, rukama se oslonite na pod, a levu nogu ispravite i odižite od poda što više možete. Vežbu ponovite 20 puta, pa promenite nogu.


Lezite na stomak, savijte noge u kolenima, pa rukama uhvatite stopala. Povlačite ih napred, a grudi i glavu zabacite što više unazad. Osanite u tom položaju što duže možete, pa se opustite. Ponovite vežbu 10 do 15 puta jer je odlična za istezanje i jačanje mišića donjeg dela leđa.


Sedite na pod, zauzmite položaj kao na slici i ispravite leđa. Dišite polako, duboko i ravnomerno, dok ne osetite kako vas napuštaju tenzija i nervoza. Deci će možda biti potrebno malo više vremena da nauče da se koncentrišu na disanje, ali će im ovo "uvezivanje u čvor" biti mačji kašalj.


Hajdemo, mame, pokažite deci kako se radi most. Setite se, nekada je to za vas bio mačji kašalj, možda i sada možete da ga uradite bolje od dece.
Znači, lezite na leđa, oslonite se na ruke i na stopala i polako se odižite, izvijajući se tako da formirate most. Ostanite u tom položaju što duže, pa se lagano spustite.

Ovo su četiri vežbice koje smo izdvojili za vas, a vi dodajte još neku - čučnjeve, trbušnjake, leđnjake... Uživajte!
Foto: yogauonline.com, arabamericannews.com, littlebigwarrior.com.au, todaysparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno