Deca
10.04.2020.

Ko kaže da vi ne možete da skratite detetu kosu kao profesionalac

U svakodnevici koju trenutno živimo,vmnoge navike koje smo do sada imali prinuđeni smo da zaboravimo na neko vreme ili da se u kućnoj radinosti snalazimo, vežbamo i negujemo. Odlazak u frizerske salone odlaže se do daljnjeg pa bi trebalo srediti frizurice vaših mališana ili makar malo skratiti krajeve do neke naredne posete salonu. Evo kako to da uradite na najbolji način. 

Pripremite dete kroz razgovor 

Mala deca nisu očarana šišanjem ni kod frizera, a ni kod kuće. Međutim, nekako je lakše kada profesionalac umeša prste i ma koliko dete negodovalo i plakalo, frizura uvek na kraju ispadne kako treba.
Ukoliko imate malu decu, savetujemo da ih nekoliko dana pre šišanja kroz razgovor spremite na to kako ne bi bilo suza i bežanja sa stolice. Mala deca imaju osećaj da štrićkanje makazama boli, pa im objasnite da ćete im kosu ulepšati i doterati, umesto da im govorite da ćete je seći. Odgovorite na sva njihova pitanja, a posebno na ono što ih plaši kod šišanja. Tako ćete ih opustiti i taj trenutak ćete lakše "preživeti" zajedno. 

Odaberite pravi trenutak za šišanje 

Birajte trenutak koji odgovara deci, a ne vama. Ukoliko je dete kenjkavo, sprema se za spavanje, a vi biste da iskoristite trenutak pred odlazak u krevet posle kupanja, misleći da ćete ga lakše "savladati" jer je premoreno, razmislite još jednom. Bolje je da ga šišate u toku dana, dok je odmorno, veselo i raspoloženo. 

Skrenite mu pažnju na nešto zanimljivo

Ukoliko postoji neki zgodan trenutak da mališana postavite ispred TV-a, to je trenutak dok ga šišate! Pustite mu omiljeni crtani film, pesmice ili emisiju sa životinjama koje voli. Dajte mu omiljenu interaktivnu igračku koja će mu okupirati pažnju ili uposlite asistenta - starijeg brata, sestru ili drugog starijeg člana porodice i dete stavite u njegovo krilo, tako će sigurno biti mirnije. Takođe, uvek pri ruci imajte "tajno oružje"  - čokoladicu ili bombonu, ukoliko dođe do plača, a vi ste ošišali tek polovinu kose.  

Pripremite sve na vreme, unapred

Pre nego što počnete, neophodno je da sve imate pri ruci - odgovarajuće makaze, pumpicu sa vodom da navlažite kosu, češalj, peškir koji ćete mu zakačiti preko ramena, šnalice za odvajanje kose ukoliko šišate devojčice...
Takođe, pre otpočinjanja, morate znati tačno šta želite da postignete, na koju dužinu šišate kosu i slično. Počnite sa odsecanjem, manje dužine jer je lakše odseći još malo nego tešiti dete ukoliko odsečete previše kose. 

Opustite ga pre šišanja 

Mnoga deca se osećaju neprijatno tokom šišanja jer ih bockaju dlačice, plaše se kada ih prskate vodom po glavi, ili ih uznemirava zvuk trimera. Stoga im uvek pre nego što počnete šišanje objasnite čemu svaka od tih stvari služi i opustite ih pričom i šalom.
Savetuje se da dete šišate dok mu je kosa sveže oprana i mokra. Ukoliko nije, obavezno je naprskajte toplom vodom kako biste je lakše kontrolisali i pravilnije skratili.
foto littlestepsasia, fatherly, guiainfantil

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno