Deca
19.03.2020.

Kako da zabavite malu decu dok traje vanredno stanje zbog korone

Dragi roditelji, pred nama je jedan od većih izazova u životu i, izvesno, jedan od najvećih izazova s kojima su se naša deca susrela. Šteta! Tako mali, a veće žive u vanrednom stanju. Šteta! Napolju se budi priroda, stiže proleće a oni će, zajedno sa nama, biti „zarobljeni“ u četiri zida. Ne treba paničiti, ali ne treba se uzdati ni u sreću i princip „neće korona valjda mene“. Ne znamo koga će, ali znamo da je neprijatelj opasan i nepredvidiv. Zato, ostanimo kod kuće onoliko koliko je potrebno da zaštitimo našu decu, sebe i sve druge.


Naučićemo da više cenimo zdravlje

Od nas zavisi da li ćemo ovo vanredno stanje da doživimo kao odmor ili kao robiju. Krenućemo, naravno, od pretpostavke da smo zdravi i da će tako ostati, i da mi samo treba da dočekamo kraj epidemije u što boljem psihofizičkom stanju. Iskušenja će biti mnogo, nervi će nam biti na velikim iskušenjima, verovatno ćemo se češće svađati i izvinjavati, više ćemo se voleti, grliti i maziti, jer čemo u narednim danima, gledajući informativne emisije, shvatiti da ne cenimo dovoljno ni zdravlje ni sopstvene živote.


Trudite se da zabavite decu i da ih ohrabrite

Zato gledajte da se dodatno zbližite sa decom, da im ulijete snagu i sigurnoost, da ne pokazujete koliko ste uplašeni i očajni. Znate i sami da je najlakše dati im tablete i računare, pustiti im crtaće na televizoru, ali je to u ovom trenutku najgore rešenje, pa se zato porudite da im uposlite i um i prstiće. Danas vam sa Tvitera prenosimo savete mame Mamadžerke koja zna kako da se zabave mala dece, a za naredne dane vam spremamo nove ideje.


Nije lako sedeti u izolaciji i zabavljati decu

„Da li mislite da je nama sa malom decom lako da sedimo kod kuće u izolaciji i da ih zabavljamo i borimo se sa njihovom dosadom? Nije ali sedimo jer smo svesni situacije i kako ona može da eskalira. Budite odgovorni ne pravite se pametni!“, poručuje ona i navodi neke od zanimljivih aktivnosti za malu decu.
– Za malce aktivnosti mogu biti usmerene kao voću i povrću, da ih opipaju, da ih motivišite da ih imenuju, možda čak i probaju. Možete i da im organizujete crtanje u brašnu. Malo brašna na poslužavnik i mašti na volju, naravno uz vaš nadzor.


Svako dete sada može da nauči nešto novo

Ovo je pravi trenutak da se uči samostalno korišćenje pribora. Detetu date dve činije - jednu praznu i jednu sa nekuvanim makaronama da ih kašikom prebacuje iz jedne u drugu. Posle toga se prelazi na kuvanu hranu i samostalno hranjenje, a onda u igru može da se ubaci i plastični nožić.
Za baš male malce, od godinu i po, treba obezbediti čaše u koje će ubacivati loptce, stare dezinfikovane daljinske upravljače (bez baterija), kartonske kutije...


I savladavanje slova može da bude zabavno

– Roditelji predškolaca, napišite na praznom listu papira i izrežite velika slova azbuke, svakog dana dajte detetu po jedno slovo da ga „oživi“. To znači da po svom nacrta i oslika slovo. Uz slovo ide i priča na to slovo, pa motivišite dete da ispriča priču na slovo, tako da, na primer, što više reči u priči biti upravo na slovo A. Priče zapisujte i zajedno sa slovom lepite u svesku – predlaže Mamadžerka.


Ako vanredno stanje potraje trebaće nam nove ideje

Ona napominje da je za decu dobro i da vežbaju da seku papir i da isecaju razne oblike malim makazama. Ako vanredno stanje potraje, a potrajaće, ova mama će sa nama podeliti mnogo novih ideja, a njoj će se, verujemo, pridružiti i neki dečji psiholozi, edukatori, još neke vaspitačice, učiteljice, pa i drugi roditelji, Budite solidarni, budite hrabri i verujte da ćemo uz mnogo sloge i ljubavi i ovaj veliki svetski problem lakše pobediti.
Foto: kaminskiyhomeremodeling.com, learningsuccessblog.com, dhgate.com, kinedu.com, shutterfly.com, mygnomeontheroam.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno