Deca
10.03.2020.

Zbog čega je dečacima potebno više emotivne podrške u odrastanju?

"Dečaci ne plaču!" "Nemoj da cmizrdiš kao neka devojčica! Ti si dečak, moraš da budeš jak"... rečenice su koje roditelji dečaka često izgovaraju ne shvatajući da im na taj način ne čine ništa dobro i da oni neće postati zbog toga hrabriji i čvršći.
 

Ukoliko se odgajaju na ovaj način, ovi dečaci će imati problema da izraze svoje emocije ali i da se sami nose sa njima. Osećajnost, empatiju i nežnost doživljavaće kao nešto što je rezervisano samo za žene a upravo će svaku devojčicu i ženu koja plače doživljavati kao inferiornu i slabu. 
 

Psiha devojčica i dečaka drugačije se razvija 

U trećem tromesečju trudnoće dečaci dobijaju veću količinu testosterona što njihov mozak čini težim utiče i na njihovu buduću fizičku snagu, ali s druge strane zbog toga im nedostaju neke od karakteristika koje su uobičajenije za devojčice kao što je samoregulacija emocija. 

Dečacu su osetljiviji na porođajnu traumu

Dečaci još dok su u maminom stomaku, osetljiviji su na stres i mamine promene raspoloženja, pa zbog toga imaju i veće šanse da se prevremeno rode u odnosu na devojčice. To povlači i zaključak da su osetljiviji i na porođajnu traumu kao i stresno okruženje, ali se svakako ne preporučuje drugačiji emocionalni tretman devojčica i dečaka. 

Suze pomažu da se izbace negativne emocije i stres 

I deca i te kako mogu biti pod stresom zbog raznih stvari koje odrasli ne vide kao problematične. Promena vrtića, vaspitačice, povratak u obdanište nakon raspusta, rasprava sa drugom i sl. Sve ovo čini da se u detetu nagomilaju negativna osećanja, bes i ljutnja, pa je plač ovde veoma lekovito i na prvom mestu prirodno sredstvo uz pomoć kog se sve ove emocije koje guše i pritiskaju, oslobađaju napolje.  Stoga, sledeći put kada vaš dečak zaplače, ne sprečavajte ga u tome. 

Kako odgajati dečaka 

  • Važno je da ga podstičete da slobodno i bez straha, zadrške i stida izražava svoje emocije
  • Pažljivo slušajte njegove brige i probleme i zajedno nalazite konstruktivna rešenja bez saveta da treba da "stisne zube", uzvrati istom merom, da ne sme da plače pred drugima i bude nežan i izražava svoje emocije
  • Pričajte mu priče i čitajte knjige koje podstiču empatiju, brižnost i zahvalnost
  • Od najranijih dana pričajte sa njim o emocijama i osećanjima i ohrabrujte ga da vam govori o svojim zapažanjima i o tome kako se oseća
  • Usadite mu ljubav prema životinjama jer je to jedan od prirodnih načina za razvijanje emocija, brige i ljubavi prema drugima i nežnosti 
Ukoliko dečaka učite emotivnosti, nečete stvoriti od njega "mekušca" već nekoga ko će razumeti ne samo svoje emocije, već i emocije ljudi oko sebe.
foto: pxhere, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno