Deca
06.03.2020.

Zagrljaj je izezetno važan za napredovanje prevremeno rođenih beba

"Ne navikavaj ga na ruke" je rečenica koja se često izgovara kada stigne beba, a sve iz straha da se ne razmazi suviše. Ne bojte se, to je nemoguće. Ukoliko spadate u roditelje koji ne mogu da prestanu da grle decu, one koji ih od prvih dana često drže u rukama, znajte da činite veoma korisnu stvar i da će vam oni jednog dana biti zahvalni. 


Postoji takozvana metoda "kengur zagrljaj" koja podrazumeva da se beba odmah po rođenju da majci u naručje kako bi se ostvario taj prvi kontakt kože na kožu koji je toliko važan i za mamu ali posebno za bebu koja se na taj način lakše prilagođava novoj sredini kada je napustila sigurnost maminog stomaka.

Ljubav se prenosi zagrljajem

Lekari iz Dečje bolnice u Ohaju uradili su istraživanje na 125 beba rođenih na vreme i rođenih pre vremena i pratili kako fizički kontakt i dodir utiču na njihov razvoj i napredovanje. Dokazano je da grljenje i držanje u rukama veoma pozitivno utiče na napredovanje beba, posebno onih koje su prevremeno rođene.
Dodir je prvo čulo koje beba razvija i on podstiče snažne moždane reakcije koje se pozitivno odražavaju na zdravlje bebe i njen razvoj. Zato je veoma bitno da mame koje su u mogućnost doje bebe jer je ovo još jedan vid produbljivanja veze među njima.


Mamine ruke umesto inkubatora

Isto istraživanje je pokazalo da su se prevremeno rođene bebe koje su bile izložene većoj pažnji kako roditelja tako i bolničkog osoblja, brže razvijale i napredovale u odnosu na očekivanja, iako su rođene pre termina. Ova metoda grljenja tj nošenja u rukama prevremeno rođenih beba u prošlosti se u velikoj meri praktikovala u siromašnijim zemljama u kojima inkubatori nisu bili toliko rasprostranjeni.
Za prevremeno rođene bebe poželjno je da budu u maminom zagrljaju barem dva-tri sata dnevno, naročito u prvom mesecu života. 


Zagrljaja nikad dosta, nikad previše

Bebe koje su u najranijem periodu bile mažene i grljene, u kasnijem uzrastu lakše se socijalizuju i imaju bolje veštine u komunikaciji. I pored svih ovih benefita, neki roditelji se pitaju, može li se ipak preterati sa grljenjem i dolaze li u opasnost da dete suviše razmaze. Ne postoji jasna preporuka koliko dugo je poželjno bebu nositi u rukama, jer je svako dete individua za sebe i ima različite potrebe i preferencije.
Za prevremeno rođene bebe dodir i zagrljaju su ključni kako bi se osetile kao u maminom stomaku i kako bi mogle da čuje otkucaje njenog srca i da osete njenu toplinu. Za bebe koje su rođene u terminu, takođe ne postoji recept i preporuka. Grlite ih kada god i koliko god im prija, jer upamtite, oni će biti vaša deca celog života, ali bebe su samo godinu dana.
foto: pxhere

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno