Deca
27.02.2020.

Znate li da postoji specijalni lak za nokte napravljen za dečake

Sledeći put kad poželite da dreknete na dete zato što opet gricka nokte i pre nego što mu održite predavanje o tome kako treba da se oslobodi te ružne navike, raspitajte se kod svojih roditelja da li ste i vi to radili kad ste bili mali. Da je grickanje noktiju ružna navika, ružna je. Da je česta, česta je, da se nasleđuje, nasleđuje se, ali vi od toga nemate ništa.
Ova nesvesna navika javlja se kao posledica nesigurnosti, zabrinutosti, straha i dosade. Kod većine dece prolazi spontano, a u nekim slučajevima može da potraje do zrelog doba.


Da ne bi došlo do toga, roditelji treba nešto da preduzmu čim uoče šta dete radi, jer se tada postižu najbolji rezultati, ali to ne znači da ga treba grditi i kažnjavati. Zapravo, to je poslednje što treba raditi jer će dete biti pod još većim stresom, pa će još češće grickati nokte. Čak i ako su vas „lečili“ tako što su vam prstiće mazali ljutom papričicom, oduprite se toj ideji, ali ne očekujte ni da će dete prestati da grize nokte samo zato što ste mu objasnili da je to loše.
Umesto svega toga, probajte da otkrijete uzrok. Pričajte o tome šta ga muči. Da li ga u vrtiću ilu u školi neko maltretira, boji li se čega, a razmislite malo i o tome kakvi su vam odnosi u porodici.


Imajte na umu da dete ne gricka nokte namerno, već nesvesno, i zato treba da ga upozorite svaki put kad stavi prstiće usta. Nekad ga opomenite, nekad ga tapnite po ruci, važno je da postane svesno toga šta radi i da se zaustavi. Od pomoći je i da ga uposlite i da ga usmeravate na razne aktivnosti na otvorenom. Ako su detetu ruke zauzete bilo kakvim poslom ili aktivnošću, manje su šanse da će ih gurati u usta, a ako provodi vreme napolju u igri, vožnji bicikla ili na sportskim terenima, umoriće se pa će biti manje nervozno.


Evo još nekoliko korisnih podataka i saveta...

  • Nokte gricka 30 odsto dece i 15 odsto odraslih
  • Dečaci češće grickaju nokte od devojčica
  • Nokte najčešće grickaju dečaci uzrasta 10+ godina
  • Deca koja grickaju nokte imaju bolji imunitet i ređe boluju od ekcema i alergija
  • Ukoliko dete nema problema s viškom kilograma, ponudite mu koštunjavo ili suvo voće da bi imalo šta da gricka.
  • Redovno mu seckajte nokte i negujte zanoktice, jer neće imati šta da gricka i čupa.
  • Svaki put kad se dete svesno odupre svom porivu, pohvalite ga i nagradite. Nagrade nek budu simbolične.
  • Ukoliko imate ćerku koja grize nokte, namažite ih lakom, čak i ako je sasvim mala. Lakše će se suzdržati. A za dečaka potražite u našim drogerijama posebne bezbojne lakove bez sjaja koji su zdravstveno potpuno bezbedni, ali nemaju baš lep ukus. Napravljeni su baš za oslobađanje od ove loše navike, a ako ih kod nas nema, nek vam neko donese iz inostranstva.

Foto: babycenter.com, christmasfarminn.com, craniumacademy.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno