Deca
06.02.2020.

Da li i vas deca isteruju iz pameti celodnevnim svađama

Od letnjeg raspusta je, čini vam se, prošla čitava večnost, pa ste već zaboravili kako to izgleda kad su oba deteta po čitav dan u kući. Naspavani, siti, odmorni, besposleni i dokoni pa „vade oči“ od kad ih otvore dok ne legnu u krevet i usput vas isteruju iz pameti. Ne zna se šta je gore... Ako ste u kući, pa ih po čitav dan razdvajate ili ako radite, pa po povratku s posla morate da arbitrirate i da ih mirite.
A šta biste pomislili ako bismo vam rekli da su svađe i tuče između braće i sestara izuzetno korisne?


Dečje svađe su zaista korisne jer se iz njih izvlače važne pouke i lekcije o rešavanju problema i sukoba, odbrani sopstvenih stavova, pravljenje kompromisa i pregovaranju... Ako imate brata ili sestru, setite se, ovo je faza koja će proći, pa će vaša deca jedna drugima biti i podrška i pomoć i zaštita i najbolji prijatelji kad odrastu.
E, sad... Bilo bi lepo da znate unapred koliko će svađe trajati, ali to nije moguće i zato naučite kako da se nosite sa raspravama, tužakanjem i tučama.


Za vas je najvažnije da nikad ne zauzimate stranu jednog deteta i da utvrđujete ko je započeo svađu ili tuču, ali zato zahtevajte da vam kažu zbog čega se sukobljavaju. A kako je za svađu potrebno dvoje, ovde nema nevinih. Kad svi zajedno otkrijete uzrok sukoba, naterajte ih da predlože rešenja za probleme koji ih muče.
Vaše mešanje treba da se svede na razdvajanje zavađenih strana, otklanjanje uzroka, oduzimanje stvari oko koje se svađaju. Ako je sukob izbio oko računara i video-igrica, oboma zabranite pristup računaru, a ukoliko su se sestre posvađale oko lutaka, oduzmite im lutke, dok ne shvate da im se svađa ne isplati.


Međutim, ako je jedno dete znatno dominantnije od drugog po bilo kom osnovu (po godinama, fizički, karakterno...), ako samo jedno pravi kompromise, ako se koriste teške i ružne reči i ako svađa preraste u tuču, vi morate da se umešate. Sitne svađe su OK, čak i one najgluplje, ali verbalno i fizičko nasilje secite u korenu. Ako se vi i vaš partner često svađate pred decom i vređate, ne nadajte se da će deca poštovati pravila koja vi zanemarujete jer su za njih dela uvek slikovitija od reči.


Evo još nekih caka koje mogu da vam budu od pomoći kad „poleti perje“:

  • Učite decu da, ma koliko ljuta bila, pokušaju da sagledaju problem iz perspektive onog drugog i da prave kompromise.
  • Ne upoređujute ih i nikad ne govorite da je ono drugo bolje, pametnije, poslušnije. Hvalite vrline i jednog i drugog podjednako.
  • Nađite makar malo vremena za svako dete ponaosob.
  • Dajte svakom detetu određena prava, privilegije i prostor jer svađe izbijaju oko stvari koje moraju da se dele, oko ličnih stvari koje ono drugo uzima bez dozvole ili prostora koji jedno drugom narušavaju.
  • Podstičite zajednička interesovanja i aktivnosti i usmeravajte ih jedno na drugo.

Ako vam ovi saveti ne pomognu i ako su sukobi među vašom decom otišli predaleko, potražite stručnu pomoć. To će biti dragoceno za čitavu porodicu.
Foto: melbournechildpsychology.com.au, jacarandafm.com, messyyetlovely.com, babycouture.in

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
23.
Feb
2024
Problematično ponašanje