Deca
13.01.2023.

Urednim majkama često „zapadaju“ neuredna deca. Teška muka!

„Red u kući, red u glavi“, stara je izreka na koju se pozivaju svi uredni i dobro organizovani ljudi. To su oni koji vole kad sve stoji na svom mestu, kad sve blista, oni koji uživaju u udobnom nameštaju, oni koji vole i cene lepe stvari. To su oni koji mnogo pate kada im deca okupiraju, „demoliraju“ i preurede domove tako da liče na prodavnice igračaka, za razliku od ljudi, odnosno roditelja, koji imaju visok prag tolerancije za nered i koji ne doživljavaju nervne slomove zbog loma.


U odbranu nereda staće mnogi naučnici, uključujući istraživače sa Univerziteta u Ajovi koji su, tvrde, dokazali da nered podstiče kreativnost i uči nas da efikasnije i brže rešavamo logičke zadatke, ali to i dalje ne rešava problem dečjih soba iz kojih se gomile igračaka, knjiga, odeće i obuće šire ka ostatku doma. Problem, makar tako tvrde majke koje su uspele da se izbore s njim, može da se reši doslednim poštovanjem četiri jednostavna pravila.


Oslobađajte se viška igračaka i odeće.
To radite redovno, a najmanje dva puta godišnje. Malu odeću prosledite rođacima i prijateljima, igračke donirajte ili ih sklonite na neko vreme, pa ih rotirajte sa onima koje su trenutno u upotrebi.
Nabavite puno plastičnih kutija. Najbolje su one velike, providne, sa poklopcima u koje može da stane tako mnogo stvari. Deci će, a na koncu i vama, biti dragocene i za brzinsko sakupljanje loma i za trajnije odlaganje stvari.
Učite decu da budu uredna. U najranijem uzrastu ne možete da očekujete od deteta da ne pravi i da sakuplja lom, ali zato sakupljanje igračaka možete da pretvorite u igru. Osim toga, budite mu dobar primer, jer se odnos prema redu i čistoći formira i posmatranjem roditelja. Kad napune pet godina deca mogu da dobijaju prve „ozbiljnije“ kućne poslove poput sakupljanja veša, brisanja prašine, odlaganja garderobe.
Ne dozvolite da se lom širi. Ako je vaše dete tvrd orah ili ako vi niste čvrsto zagriženi za red i čistoću, ne morate svaki dan da ga terate da sređuje lom. Zatvorite vrata od njegove sobe i ne dozvolite da haos preliva na ostatak stana, a za vikend ga poterajte da ga sredi. Ako ništa drugo, nek nauči razliku između prljavog i neurednog jer odeću na podu možda i možete da „progutate“, ali naslage prljave odeće na krevetu ne možete i nećete.
Foto: tookapic-pixabay,mick-haupt-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Maska za decu PJ Masks crvena 843985
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.520,00 RSD
1.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno