Deca
10.01.2020.

Kako treba da izgledaju cipelice za prve dečje korake

Jedan od najvažnijih momenata u razvoju deteta, pored prvih reči, svakako su prvi koraci. Sa ovom fazom počinju nove avanture, dete stiče nova saznanja, ali dobija i nove odgovornosti, pa je važno da mu svaki korak bude stabilan. 

Deca prvo uče da održavaju ravnotežu i da stoje pridržavajući se za okolne predmete ili za ruke odraslih. Pre nego što krenu sa prohodavanjem, do osmog meseca, idealno bi bilo da deca budu bosa kako bi stopala imala maksimalnu mobilnost, da prstići ne bi bili stisnuti i da ne bi došlo do problema u razvoju stopala.
Idealno bi bil da dete puzi boso, jer je to idealna vežba za jačanje mišića i kostiju stopala i nogu. 
Preporučljivo je da prve bebine cipelice budu nešto dublje, kako bi lepo pridržavale zglobove, da prevoji i čitava površina đona budu dovoljno mekani kako bi stopalo moglo neomentano da se pomera. Prve cipelice treba da budu za oko 1 cm veće jer deca u tom uzrastu veoma brzo rastu.
Za decu staru između jedne i tri godine obuća treba da bude malo čvršća, kako bi stopalo imalo dobru potporu i stabilnost., a đon ne bi trebalo da bude viši od 7 mm. I obuća za decu ovog uzrasta treba da bude komotna, tako da ostane malo prostora ispred prstića.
Uvek biraje prirodne, mekane materijale, jer se lakše održavaju i prijatniji su za nošenje. Čičak traka i lastiš su praktičniji za decu od koje očekujemo da se sama obuvaju, dok su cipele sa pertlama bolja opcija za mlađe od godinu i po, jer ih neće lako skidati. 

Valjalo bi da se naoružate strpljenjem dok se beba privikava na cipelice, jer sa nekima to ide lako, dok je drugima potrebno mnogo više vremena da ih prihvate i nose sa radošću.
foto: childrenforchildren, bebesymas, criarconsentidocomun

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno