Deca
03.01.2020.

Ne dozvolite da praznike provedu na telefonima i tabletima

U danima poput ovih, kad nema vrtića, škole i obaveza, klinci ne ispuštaju iz ruku telefone i tablete, što je u neku ruku sasvim razumljivo jer rastu u eri razvoja tehnologije. Koliko god nam to olakšavalo život, jer su nam deca uvek dostupna, a i lakše ih je zabaviti, ne možemo a da ne konstatujemo da im gedžeti oduzimaju previše vremena. Neki roditelji prave veliku grešku kada sasvim maloj deci koja nemaju ni godinu dana guraju u ruke tablete ili telefone kako bi ga umirili, nahranili ili zabavili iako se tako stvara zavisnost. Kasnije je teško postaviti granice i smanjiti vreme koje dete provodi ispred ekrana.
Ali nije samo vreme problem, već i sadržaji na koje dete može da naiđe ukoliko samo, bez nadzora surfruje po internetu, jer je korisno samo ono što omogućava  učenje i napredak. 

Roditelji bi trebalo da detetu dozvole da provede određeno vreme uz moblini ili tablet kao nagradu za neki uspeh, lepo ponađanje ili da bi se malo opustilo tokom vikenda ili mini-raspusta. To je bolje nego da ga kažnjavaju oduzimanjem gedžeta zbog lošeg ponašanja.
Maloj deci, savetuju psiholozi, telefone i tablete ne treba davati nikada, jer će im to usporiti razvoj govora. Oni upozoravaju da je sve više dvogodišnjaka i trogodišnjaka koji ne znaju da sastave jednostavnu rečenicu, ali se zato sjajno snalaze na internetu. 

U vreme praznika, a ono još nije završeno, redukujete vreme koje provodite ispred televizora i kompjutera i uspostavite jasna pravila koliko je tehnologije dozvoljeno. Birajte kvalitetne sadržaje koje možete da gledate zajedno sa decom i obavezno diskutujte o njima.
U redu je da im s vremena na vreme dozvolite da budu uz tablet ili računar, ali dozirano i kontrolisano, ali i da odredite vreme za porodicu u kom neće biti mesta za televiziju i tehnologiju.
foto: freemake.com, mommymundo.com, abc.es

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno