Deca
12.12.2019.

Nega dečje kože zimi predstavlja veliki izazov. Znate li zašto?

Prema tvrdnjama pedijatara i dermatologa, skoro svaki četvrti mališan predškolskog uzrasta ima problema sa suvom kožom. Neka deca se prosto rađaju sa predispozicijom za suvu kožu, ekceme i razna kožna oboljenja, dok se kod drugih problemi javljaju usled neadekvatne nege, predugog brčkanja u vrućoj vodi, boravka na hladnoći i vetru bez zaštite, boravka u pregrejanjim prostorijama, preosetljivosti na hemikalije iz sredstava za higijenu... Bez obzira na to da li je koža vašeg deteta konstantno suva ili se suši usled spoljašnjih uticaja, moraćete da joj posvetite posebnu pažnju.


U zimskom periodu krenite od prvog pravila koje kaže ne pregrevajte kuću jer topao i suv vazduh može još više da isuši kožu. Tokom dana temperatura u zatvorenom ne bi trebalo da prelazi 22 stepena, a noću bi mogla da bude niža čak za 4-5 stepeni kako bi nežna detetova koža mogla da se revitalizuje. Tokom hladnih dana dete nikako ne izvodite napolje bez dobre zaštite od vetra, mraza i padavina, jer ni ovakve vremenske prilike ne pogoduju suvoj koži.


A kada je reč o higijeni, gledajte da ne preterujete. Za decu sa suvom kožom tuširanje je daleko bolje i zdravije od kupanja u kadi, a ponekad može da bude dovoljno i brisanje vlažnim peškirom. Iako će vam biti teško da odolite kupkicama i šamponima neodoljivih mirisa, zaboravite na njih jer oni onemogućavaju kožu da sačuva vlagu i elastičnost, pa za higijenu i negu koristite samo preparate po preporuci pedijatra, dermatologa ili farmaceuta. Možda ćete morati da ispobate više brendova i više kozmetičkih linija, dok ne nađete odgovarajuću, a onda se samo držite proverene kombinacije preparata koje prijaju koži vašeg deteta.
Foto: sheknows.com, guthof.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno