Deca
07.12.2019.

Znate li kada počinje i koliko traje faza popodnevnog plača

Ima nekih faza u odrastanju beba koje većina roditelja zaboravi čim prođu, što je dobro za natalitet, jer bi svi, da pamte sve one silne neprospavane noći i dane provedene u magnovenju, ostali na jednom detetu. Šalu na stranu, ali roditeljstvo u početku zaista može da bude naporno, najviše u periodu kada se beba intenzivno prilagođava okruženju.


Jedna od tih strašnih faza počinje između četvrte i šeste nedelje, završava se krajem trećeg meseca, a karakterišu je neutešan plač od sat, sat i više vremena u popodnevnim časovima.
Kroz ovu fazu, koja deluje veoma dramatično, prolazi većina beba, ali još nije utvrđeno zašto. Pedijatri i pretpostavljaju da se ovaj višečasovni plač javlja usled kombinacije više faktora u koje spadaju višak stimulacije, umor, glad i temperament, i savetuju da se naoružate strpljenjem i da naučite kako da umirite bebu.


Najvažnije je da budete spremni za ono što sledi, a to ćete znati već nakon dva, tri dana. Plačni sat obično počinje nakon 16 časova, pa gledajte da sve obavite pre toga, kako biste mogli da se fokusirate na smirivanje bebe.
Kad beba počne da plače, prvo joj dajte da sisa. Možda neće u potpunosti rešiti problem, neće skratiti plačni sat, ali će svakako malo umiriti bebu. Pustite je da sisa onoliko dugo koliko joj prija, jer je to podoj utehe. Obavezno isključite ili utišajte televizor, zamračite sobu, sklonite muzičke igračke i umirite ukućane. Važno je da do bebe ne dopire nikakva buka, bilo da je reč o mikseru, zvonu mobilnog telefona, vestima sa televizije, glasnom razgovoru, saobraćaju...


Ako se sat oduži na dva, tri ili više, a vas počne da hvata panika, tražite pomoć. Nađite bilo koga ko će na 10, 15 minuta da preuzme bebu da biste vi mogli da se smirite, napravite pauzu i smanjite napetost između vas i bebe.
Važno je samo da se ne ljutite i da imate na umu da će sve ovo brzo proći i da ćete ovaj plačljivi sat zaboraviti kao da nikad nije ni postojao.
Foto: momlovesbest.com, todaysparent.com, babycentre.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno