Deca
28.11.2019.

Dva su pokazatelja da dete treba da pređe iz kreveca u krevet

Prelazak deteta iz kreveca u krevet roditelji prvenstveno posmatraju kao trošak, fizikalisanje i organizacioni problem, a za mališane je ovo jedan od prvih velikih koraka u životu, ravan polasku u vrtić. Neki mu se raduju već sa godinu i po, jer su potpuno spremni za „veliki krevet za veliku decu“, drugi negoduju i odbijaju da napuste sigurnost rešetki kreveca i nakon trećeg rođandana, pa roditeljima, savetuju psiholozi, preostaje da se oslone na svoj osećaj i sopstvenu procenu detetove zrelosti.


Izvesno je da već oko prvog bebinog rođendana dušek kreveca treba spustiti što niže, da ne bi mogla da iskače iz njega. Ivica ogradice treba da se nalazi u visini bebinih usta, ali bi uprkos toj meri opreza valjalo ispred kreveca staviti deblju stazu, tepih ili jastuk, jer i najmirnije dete preko noći može da se pretvori u komandosa koji uspešno savladava prepreke. Inače, učestali pokušaji bežanja iz kreveca prvi su znak da dete treba da pređe u krevet, s tim da ne morate da žurite.


Ako čekate drugu bebu koja, prirodno, treba da se useli u krevetac, starijem detetu obezbedite sopstveni krevetić najmanje mesec dana pre porođaja. U suprotnom će pomisliti da je beba uljez zbog kojeg ono mora da se odrekne svog mesta za spavanje.
Prelazak iz kreveca u krevet se ne organizuje preko noći u bukvalnom smislu, već postepeno. Za početak, dete treba navikavati da preko dana spava u krevetu, a noću u krevecu, dok se ne navikne, pa tek onda preći na noćno spavanje u krevetu.


Da bi sve prošlo što bezbolnije, hrabrite svog mališana, dozvolite mu da sam izabere noćnu lampicu, novu pidžamu i posteljinu koja mu se dopada. Ponavljajte mu da je veliki krevet namenjen velikoj deci u koju i sam spada, pa će mu sve lakše pasti. Svako veče pre spavanja lezite kraj deteta, čitajte mu knjigu, pevušite ili pričajte bajke kako bi odlazak u krevet povezivalo sa ovom lepom rutinom, ali budite spremni i na to da će plakati, negodovati, da će vas dozivati tokom noći ili ustajati iz kreveta. Ne zaboravite da zaštitite utičnice, da sklonite kablove i nameštaj oštrih uglova, kako bi dete, ako reši da ustane i krene da vas traži, bilo bezbedno.

A najvažnije je, kažu roditelji koji su kroz sve ovo prošli, da se naoružate strpljanjem. Srećno vam bilo!
Foto: momsanity.com, montessorirocks.org, thesun.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno