Deca
18.11.2019.

Drina i Una su juče slavile važan dan. Ne, nije im bio rođendan

Drina i Una su dve čarobne šmizle. Tako iste, a opet tako drugaćije. Jedna opasnica, druga spavalica. Jedna želi da bude u centru pažnje, druga da je ostave na miru, osim kad im ugleda Srnu. Srna im je starija sestra. Nije imala ni godinu i po kad su se njih dve rodile, pa nije znala šta ju je snašlo i šta je tek čeka, ali od prvog dana zna da te dve mrvice voli više od mame i tate.


Drina i Una su rođene početkom jula, mesec dana pre termina. Imale su po 1.960 grama i bile su veoma vitalne i veoma velike u odnosu na mnoge drugare koji su ih dočekali u Institutu za neonatologiju. Disale su samostalno, creva su im normalno radila, ali su zbog male težine i rizika kojem je izložena svaka prevremeno rođena beba u inkubatorima provele mesec dana. Mama i tata su ih svakodnevno obilazili, brzo su počele i da sisaju, pa su kući otišle kao „cele devojke“. Sada imaju četiri i po meseca, po četiri i po kilograma i savršene obraščiće koje im sestra stalno cmače.


Juče su Drinini i Unini mama i tata zajedno sa svoje tri šmizle proslavili Svetski dan prevremeno rođene dece. Veliki praznik malih beba. U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, u Srbiji oko 4.000 njih, što znači dnevno čak 11. U Institutu za neonatologiju godišnje se zbrine 900 Palčića i Palčica, a među njima je lane bila i najmanja od svih mrvica ikad, devojčica od samo 350 grama.


Od onih 15 miliona prevremeno rođenih u svetu, milion izgubi bitku u prvim danima života. Naša statistika je, pokazuju podaci, sve bolja i bolja jer kod nas preživi više od 60 odsto beba teških od 500 do 750 grama i 90 odsto beba težih od kilograma.


U prevremeno rođene bebe spadaju sva deca koja su rođena pre 37. nedelje trudnoće. Mnoga od njih će se, kad dobiju onu prvu bitku, nositi sa ozbiljnijim i dugotrajnim zdravstvenim problemima, ali će, srećom, većina ovih beba zahvaljujući medicinskim dostignućima vrlo brzo stići i prestići svoje vršnjake, jer oni su, tvrde neonatolozi, veliki borci.
Foto: Privatna arhiva, americanpregnancy.org, marlenehartzler.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno