Deca
11.11.2019.

Zašto je ples je jedna od najboljih i najkorisnijih aktivnosti za decu

Svako od nas zna najmanje jednu osobu koja na svakoj svadbi, žurki, privatnoj ili kompanijskoj proslavi sedi tamo negde u dnu prostorije, leđima uza zid, dok se svi ostali vesele, igraju i pevaju. Tvrde „da imaju dve leve noge“, „da im je na rođenju aputiran osećaj za ritam“, „da ne znaju da igraju“, „da im muzika nije po ukusu“... Ništa od toga, osim možda ovog poslednjeg, nije tačno, jer su ko bebe, i kasnije, kao mala deca, rado tapšali ručicama i mrdali guzicama čim začuju muziku, a onda se nešto promenilo.


Šteta! Ples je izuzetno korisna aktivnost u svakom životnom dobu, a posebno za decu i zato ih treba podsticati da đuskaju od trenutka kad prvi put odreaguju na muziku. Bebe to rade spontano, kao i mala deca, jer je njihova potreba za kretanjem i „hvatanjem“ ritma izuzetno snažna, a onda polako, s godinama, kako dete postaje svesno sebe i svog okruženja, počinje da slabi. To naročito dolazi do izražaja u tinejdžerskom dobu, prvo kod dečaka, kada se za đuskanje odlučuju samo oni koji misle da su u tome dobri i oni koji nikad nisu poželeli da prestanu da plešu.

Evo zašto je svaki ples, a naročito folklor, dobar za decu:


Popravlja samopouzdanje

Mala deca ne znaju šta je samokritika, ne procenjuju svoje plesno umeće, ne mare za to da li ih neko gleda, pa svoje „nastupe“ ni ne doživljavaju tako. Ne osećaju potrebu da nekoga zadive i impresioniraju, pa zato nemaju tremu od bine i podijuma, bilo da je reč o ćošku dnevne sobe ili javnom času u vrtiću.
Kad dođu do predškolskog uzrasta počeće da osećaju tremu, a ona se najbolje savladava vežbom. Svaki novi „nastup“ pružiće im novu dozu samopouzdanja i sigurnosti, jer će iz dana u dan učiti nove plesne korake i spoznavati mogućnosti sopstvenog tela.

U dugim, hladnim jesenjim i zimskim danima, kada se deca kreću manje nego inače, ples će vam sačuvati mir u kući. Pustite deci muziku i đuskajte s njima dok ne padnu s nogu. Istrošiće suvišnu energiju i lepše će spavati


Razvija socijalne veštine

Na časovima plesa deca se druže sa vršnjacima i stiču nove prijatelje, a kroz koreografiju uče šta je timski rad, strpljenje i usklađivanje. Osim toga, skoro svaki ples, a naročito standardni i latino ples i folklor, podrazumevaju i fizički kontakt između dece, što je sjajna prilika za pobeđivanje stidljivosti i popuštanje inhibicija.
Ples zahteva savladavanje i pojedinačne i grupne koreografije, pa deca uče da funkcionišu u grupi, da zavise od drugih i da drugi zavise od njih. Deca koja se bave plesom su društvenija, veselija i lakše se uklapaju u novo okruženje, što je posebno važno u pubertetu.


Jača muskulaturu i popravlja držanje

Ples povoljno utiče na fizički razvoj dece, na razvoj muskulature, držanja tela i motoričke sposobnosti, što je naročito korisno zbog dugotrajnog sedenja ispred računara, s telefonom u rukama, pa i u školskim klupama. Bilo da se bavi folklorom, baletom, hip-hopom ili nekom drugom vrstom plesa, izvesno je da će dete biti izloženo izuzetnim fizičkim naporima koji mogu da se mere sa najnapornijim sportovima. Osim toga, ples je dobar za oslobađanje od suvišne energije, za potrošnju kalorija, za zatezanje, popravljanje fleksibilnosti i izdržljivosti, kao i za oblikovanje tela.
Foto: redtri.com, nayidishastudios.com, fwdance.com, youtube

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno