Deca
25.10.2019.

Evo šta sve treba da znate o redosledu ispadanja mlečnih zubića

Početak ispadanja mlečnih zubića i nicanje stalnih razlikuje se od deteta do deteta i zavise od brzine njegovog rasta i razvoja. U većini slučajeva prvi zubići počinju da se klate i ispadaju oko petog rođendana, a ovaj period ume da potraje tri-četiri godine.

Prve naznake da počinje nicanje mlečnih zubića javljaju se oko petog meseca, ali se na njih čeka između jednog i četiri meseca. Rok trajanja im je ograničen do rasta stalnih zuba kojima će mlečni do tada "čuvati mesto". Oni počinju da se klate čim stalni zubi krenu da rastu iz korena i počnu da ih pritiskaju i guraju. Sekutići kreću da se klimaju Između pete i šeste godine, bočni sekutići posle šeste godine, potom ispadaju očnjaci, a "petice" na kraju, između devete i 10. godine.
Mlečni zubi često, kada se dovoljno rasklimaju ispadanju sami tokom jela, a mnoga deca ih vade prstima, ali se dešava i da raskliman zub mora da se vadi kod zubara.

Ukoliko dovoljno rasklimani zub vadite sami, ruke moraju da budu čiste, a trebaće vam i sterilna gaza. Trebalo bi da ga izvadite bez većih problema, jer nema koren.
Ne dižite paniku ako dete slučajno proguta zub, iskakiće ga.

Da li ste znali:

  • Neke bebe se rađaju sa zubima
  • I mlečni zubi imaju koren
  • Stalni zubi nisu tako beli kao mlečni, ni tako oštri
  • Stalni kutnjaci počinju da rastu oko šeste godine
  • Mlečnih zubića ima 20, a stalnih 32, računajuči i „osmice"

Važno je da se deca upoznaju sa oralnom higijenom pre nego što počne ispadanje mlečnih zuba. I o njima treba brinuti kao o stalnim.
foto: madreshoy, askthedentist

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno