Deca
17.06.2022.

Mlečni zubi i sve što treba da znate o njima. Čak i više od toga

Kada je reč o nicanju prvih mlečnih zuba, ne postoji pravilo koje važi za sve. Najčešće se to dešava negde oko bebinog šestog meseca i prvo niče jedna od donjih jedinica, zatim gornje jedinice i dvojke. Potom niču donje dvojke, a prate ih prvi kutnjaci, dok očnjaci niču na kraju. Najvažnije je da ne pravite dramu ako je bebi vaše drugarice zub nikao sa šest meseci, a vaš mezimac sa devet meseci nema još nijedan. Ako ipak ne možete da se smirite, porazgovarajte sa dečjim stomatologom.

Mlečni zubi zauzimaju manje mesta


Prve naznake da počinje nicanje mlečnih zubića javljaju se oko petog meseca, ali se na njih čeka između jednog i četiri meseca. Rok trajanja im je ograničen do rasta stalnih zuba kojima će mlečni do tada "čuvati mesto". Mlečnih zuba ima ukupno dvadeset. Oni vremenom ustupaju mesto stalnim zubima, kojih ima trideset dva. Stalni zubi dolaze na mesto mlečnih, a preostali se smeštaju u predeo vilice iza dela koji su zauzimali mlečni zubi. Deca različito reaguju na izbijanje zubića. Neke bebe i ne osete rast prvog zuba, dok je kod neke dece taj proces praćen uznemirenošću, lokalnom osetljivošću, promenom raspoloženja i pojačanim lučenjem pljuvačke. Takođe, moguć je i smanjen apetit, pojava crvenila na obrazima, loš san, a ponekad i blaga temperatura i osip po telu.
 

Karijes se brzo razvija zbog tanke gleđi


Osim po broju, mlečni zubi se od stalnih razlikuju po veličini, njihove krunice su manje i kraće od krunica stalnih zuba, jer je i usna duplja deteta u tom periodu manja. Sa rastom i razvojem vilica povećava se prostor za smeštaj zuba, a samim tim su i stalni zubi većeg obima. Mlečni zubi su belji od stalnih, jer je njihova gleđ manje providna i slabije mineralizovana od gleđi stalnih zuba. Gleđ i dentin mlečnih zuba su veoma tanki, mnogo tanji od gleđi i dentina stalnih zuba, zbog čega se karijes na njima veoma brzo razvija.

Mlečni zubi nemaju koren, ali i njih treba da vadi zubar


Nekoj deci krenu da se klate mlečni zubi još u predškolskom uzrastu, čim stalni zubi krenu da rastu iz korena i počnu da ih pritiskaju i guraju. Sekutići kreću da se klimaju između pete i šeste godine, bočni sekutići posle šeste godine, potom ispadaju očnjaci, a "petice" na kraju, između devete i 10. godine.
Mlečni zubi često, kada se dovoljno rasklimaju ispadanju sami tokom jela, a mnoga deca ih vade prstima, ali se dešava i da raskliman zub mora da se vadi kod zubara
Kada do toga dođe, najbolje je da ih odvedete u stomatološku ordinaciju kako bi im stomatolog izvadio zub. Ne preporučuje se da deci sami vadite zube, jer to može da im stvori strah i neprijatnost, a može i da se razvije infekcija. Ako je vaše dete odlučno, moguće da će samo povaditi većinu svojih zuba. U tom slučaju rana treba da se održava čistom i da se povede računa o zdravijoj ishrani.
Ne dižite paniku ako dete slučajno proguta zub, iskakiće ga


I mlečni zubi moraju da se popravljaju


Popravka mlečnih zuba podrazumeva saniranje karijesa specijalnim plombama koje su predviđene za decu. I što je najvažnije, uvek imajte na umu da redovne stomatološke kontrole, adekvatna nega, kao i rana popravka oštećenih zuba imaju veliku važnost kako za oralno, tako i celokupno dečje zdravlje.

Dentokind olakšava nicanje i rast zuba


Nicanje zubića zna da bude veoma bolan proces i najčešće je traumatičan i za bebu i za roditelje. Što je najgore, ova faza sledi odmah nakon faze grčeva i ume da traje i po nekoliko meseci. A roditelji dobro znaju koliko je to neprospavanih noći, suza, plača. U jednoj kliničkoj studiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009, u kojoj je učestvovalo 200 dece, utvrđena je bezbednost i efikasnost primene homeopatskog leka „Dentokind“. Tablete se rastvaraju u kašičici vode ili se direktno daju detetu da ih otopi u ustima.

Da li ste znali:
•    Neke bebe se rađaju sa zubima
•    I mlečni zubi imaju koren
•    Stalni zubi nisu tako beli kao mlečni, ni tako oštri
•    Stalni kutnjaci počinju da rastu oko šeste godine
•    Mlečnih zubića ima 20, a stalnih 32, računajuči i „osmice"
Važno je da se deca upoznaju sa oralnom higijenom pre nego što počne ispadanje mlečnih zuba. I o njima treba brinuti kao o stalnim.
foto:Mojpe-pixabay,marcioandrei-pixabay,bigbear-pixabay


 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Interesovanja 350101-BC
Pet Dentist zubar za kućne ljubimce 8392
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne ecl36093
Set za pranje zuba-Anatomija vilice ECL36093
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno